A téli gyümölcs, aminek a héját mindenki kidobja, pedig nagyon értékes
A népszerű gyümölcs héja legtöbbször a kukában landol, pedig számtalan módon újrahasznosítható a konyhában és azon túl is.
Kevesen, de a banánhéj víztisztításra, főzésre és házi bőrápolásra egyaránt használható, ráadásul remekül puhítja a húsokat is. Az egyik leghasznosabb felhasználási módja azonban, ha ecettel keverve természetes, vegyszermentes konyhai tisztítószert készítünk belőle. Ehhez nincs más dolgunk, mint a feldarabolt banánhéjat 1 deciliter 5 százalékos ecetben feloldani oly mértékben, hogy az át tudjon jutni egy vízpermetező szórófején. A keveréket használhatjuk pultok, tűzhelyek és evőeszközök tisztítására – írja a The Daily Meal.
Hogyan működik?
A banánhéj gazdag ásványi anyagokban, mindenekelőtt káliumban, és természetes olajokat is tartalmaz. Utóbbiak politúrként funkcionálnak, de a kellemetlen szagokat is eltűntetik és elpusztítják a mikrobákat. Az ecetsav eközben hatékonyan távolítja el a koszt és az ásványi lerakódásokat.
Bár a banános mix felvitelekor csípős, erőteljes szagot fogunk érezni, ez gyorsan elillan, és a felületek ragyogóan tiszták lesznek. Ha szeretnénk, citrusfélék héjával is feldobhatjuk a spray-t, hogy frissebb illatot kapjunk. A természetes házi tisztítószer nem tartalmaz káros vegyi anyagokat és szintetikus illatfokozókat, így bőrbarát, környezetbarát, ráadásul olcsó megoldás.
Hogyan hasznosítható még a banánhéj?
- Szobanövényekre: vízzel hígítva permetezhetjük például a monstera vagy páfrány leveleit. A banánhéjban található káliumnak köszönhetően élettel telibbek, zöldebbek lesznek.
- Paszta készítése: keverjünk kevés szódabikarbónát és vizet a feldolgozott banánhéjhoz. Az így elkészült paszta természetes csiszoló hatású és szagsemlegesítő, így kiválóan alkalmas koszos munkalapok tisztítására vagy ezüsttárgyak fényesítésére.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: zaccastravels / Unsplash