Fura a színe, nagyon tápláló és nagyon szeretjük, mi az?

2024. március 19.

Magas tápanyagtartalom, különleges ízvilág, változatos felhasználási lehetőségek.

Tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők bevonásával állította össze a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) „A jövő 50 élelmiszere” listáját. A felsorolásba olyan zöldségek és gyümölcsök kerültek, melyek amellett, hogy egészségesek és magas a tápanyagtartalmuk, kiemelkedő terméshozamra képesek, valamint nagy a tűrőképességük is.

A lista egyik szereplője az ázsiai gasztronómiában meglehetősen elterjedt, de itthon kevésbé ismert ube – olvasható a haszon.hu oldalon. Mint írják, a gumós növénnyel Magyarországon lila édesburgonya vagy lila jamgyökér néven találkozni immár egyre több piacon és boltban. A neve utal a barnás-szürkés héja alatti lila húsára, ami főzéssel puhul.

A zöldség sokféleképpen felhasználható. Különleges, édeskés ízvilága egyeseket a gesztenyéére, másokat a kókuszéra, esetleg a vaníliáéra emlékezteti. Mindemellett igen egészséges.

Az Agroinform szerint rengeteg antioxidáns található benne, valamint gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, tiaminokban, niacinban, kalciumban és vasban is.

A lila édesburgonya fogyasztásával például mérsékelhető a magas vérnyomás, illetve a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának a kockázata. Remek gyulladáscsökkentő, javíthatja a bélrendszer egészségét, valamint mérsékelheti az asztma tüneteit.

Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash