Főzésnél kidobjuk a kukába, pedig ha elültetjük, több ezret spórolhatunk

2024. január 23.

Egyszer kell megvenni, utána örökké termeszthető otthon. Rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható.

A főzés során a legtöbb esetben levágjuk, majd kidobjuk a zeller levelek alatti rövid fás részét. Érdemes azonban felhasználnunk ezt a feleslegesnek tűnő részt. Az Agrárszektor a mikéntjét is elárulja. E szerint nincs más dolgunk, mint levágni a zeller végét, és egy vízzel teli sekély tálba, vagy csészealjba, lehetőleg egy napsütéses helyre helyezni. Rövid időn belül, újra vastag levelek jelennek majd meg a fás rész tetején, néhány nap múlva pedig újra dús zellerszárunk lesz. (Aminek a boltban egyébként 2000 forint kilója.) Ezt követően ültessük el termőföldbe a növényünket.

A zellergumót és a szárat jól ismerhetjük a húslevesből, illetve előbbi még a híres Bloody Mary koktél elmaradhatatlan tartozéka. A zeller azonban ennél jóval sokoldalúbb. Az őszi, téli zöldségkínálat egyik legjobban variálható darabja. Szinte teljes egészében fogyasztható. A gumó alapja lehet krémleveseknek, salátáknak, de akár a krumplit is helyettesíthetjük fele a rakott krumpliban vagy a krumplipürében. És ha ez mind nem lenne elég: vékonyan karikázva, panírozva, kisütve is finom.

A zellerszár szendvics mellé rágcsálható, de szintén izgalmasan szerepel salátában. Különféle raguk, mártások ízét és állagát is feldobja.

És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a zeller rendkívül egészséges. Jó vitaminforrás (főleg B6-, C- és K) a szűkös téli hónapokban.

Címlapfotó: nicotitto / Unsplash