Kiderült, már 7 nap alatt csodát tesz a szervezettel a magyarok kedvenc savanyúsága
Támogatja a beleket, megakadályozza a gyulladásokat.
A Stanford Egyetem kutatásai szerint az erjesztett ételek fogyasztása két előnnyel jár: növeli a bélmikrobióma sokféleségét, miközben csökkenti a „gyulladás markereket”. A savanyú káposzta pedig még ebben is kiemelkedik.
Bár az akut gyulladás a szervezet normális és fontos immunválasza, a krónikus gyulladás „minden látható ok nélkül is kialakulhat, élethosszig tarthat, és gyógyulás helyett károsíthat” – idézi a kutatás fő tanulságát a haszon.hu.
A kutatók otthon is készítettek savanyú/erjesztett káposztát, különböző változatokban: egyszer simán, máskor a Lactiplantibacillus plantarum hozzáadásával. A hatásokat 7 és 14 nap után tesztelték, és azt találták, hogy a savanyú káposzta – ellentétben a nyers káposztával vagy a sós levével – segített megvédeni a bélsejteket a károsodástól. Jó hír azoknak, akik nem akarnak otthon fermentálni: a UC Davis közleménye szerint nem volt észlelhető különbség a bolti és a házi savanyú káposzta között.
A tanulmány vezető szerzője, Marcia Marco, PhD úgy fogalmazott: „Néhány olyan metabolitot, amelyet a savanyú káposztában találtunk, ugyanazok közül valók, mint amelyeket a bélmikrobióma is előállít, így még nagyobb bizalommal állíthatjuk, hogy van kapcsolat a savanyú káposztában lévő anyagok és a bél egészsége között.”
A savanyú káposzta Magyarországon valóságos népeledel. A Vecsési savanyú káposzta 2014-ben felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash