Töröljük ezt az app-ot a mobilunkról, mert szó szerint ártalmas az egészségre!

2024. április 16.

Végzetes következménye lehet szakértők szerint annak, ha ez az alkalmazás fent van a mobiltelefonunkon.

Sokan keresnek gombákat felismerő alkalmazásokat az interneten. A haszon.hu 2024. áprilisi cikke szerint ez akár végzetes is lehet. Mint írják, szakértők is figyelmeztetnek, a mesterséges intelligenciával erősített applikációk könnyen összekeverik az ehető és a mérgező gombafajokat.

A Public Citizen fogyasztóvédelmi szervezetnek a haszon.hu által szemlézett friss tanulmánya kiemeli, a gombák azonosítása komoly készségeket igényel, és nagy kockázatokkal jár. Ezért az mesterségesintelligencia-alapú (MI) azonosítóeszközökre, programokra támaszkodni egyáltalán nem ajánlott ezen a területen. Az ilyen alkalmazások könnyedén összekeverhetnek egy mérges gombát akár egy ehetővel is. Ennek ellenére egyre többen keresik ezeket az applikációkat a Google-ben – írja a Gizmodo.

Ugyan az MI-alapú alkalmazások hatékony eszközei lehetnek a növények és az állatok megismerésének, de a gombaazonosítás egészen más terep. Egy gomba lefotózása és appon átfuttatása ugyanis önmagában nem elég – idézi Rick Claypoolt, a Public Citizen kutatási igazgatóját a haszon.hu.

A gombák azonosítása olyan érzékszervi tapasztalatokat igényel, mint a látás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés. Ezek egy MI-nek hozzáférhetetlenek. A mesterséges intelligencia által végzett vizuális azonosítás korlátozott. Nem képes a gombák teljes spektrumát megérteni, illetve az apró, de fontos részleteket felismerni.

A fentieket egy ausztrál tanulmány is alátámasztja. E szerint az MI csak az esetek felében képes helyesen azonosítani a gombákat. Sőt, arra is volt példa, hogy mérgező fajtát tévesztett össze ehetővel.

A gombászok szerepe tehát továbbra is kulcsfontosságú marad, hiszen az összegyűjtött gombákat nekik, szakértőknek kell átvizsgálniuk a biztonságos fogyasztás érdekében.

Egy korábbi cikkben arról írtunk, mennyi gombát szedhetnek magánemberek az erdőben.

Címlapfotó: Luke Porter / Unsplash