Egy magyar város nyerte el az Európa gasztrofővárosa címet!

2025. november 12.

Nyert a gulyás, a tejfölös csirkepaprikás és a Gundel palacsinta.

Saga utazási társaság több mint 5 ezer étterem Google-értékeléseit elemezte 125 európai városban. Azt vizsgálták, milyen gyakran szerepelnek bennük az „authentic” (autentikus, hiteles, eredeti) és „traditional” (hagyományos) szavak, és hogy mit adnak ki az összesített értékelések. A meglepő eredményt az in.hu szúrta ki: a „szavazatok” alapján a kontinens legautentikusabb éttermi élményét a magyar főváros kínálja.

Budapestet gasztronómiája évről évre kétségtelenül egyre komolyabb rangot vív ki magának. Már 7 Michelin-csillagos étterem működik a fővárosban, és nemrég megnyílt Közép-Európa első Time Out Marketje is, amely a város legjobb éttermeit és séfjeit gyűjti egy tető alá. A magyar konyha ízei továbbra is a hagyományokra épülnek. A sűrű, paprikás marhapörkölt (gulyás), a tejfölös csirkepaprikás vagy a Gundel palacsinta mind ikonikus fogások.

A lista második helyén egy újabb meglepetés, a görögországi Pireusz áll. A tengerparti város Athén „árnyékában” megbújva az ínyencek paradicsomává nőtte ki magát. A friss tengeri fogások – grillezett polip, fűszeres halleves, ropogós tőkehal – mellett a mézzel leöntött, aranyló loukoumades fánk teszi teljessé a gasztroélményt.

A tízes listán szerepel még Bécs, Valletta, Prága és Krakkó is. A hagyományos gasztronómia terén Olaszország viszont épphogy csak befért a top 10-be.

Európa 10 legautentikusabb gasztrovárosa (Saga szerint):

  1. Budapest, Magyarország
  2. Pireusz, Görögország
  3. Athén, Görögország
  4. Bécs, Ausztria
  5. Krakkó, Lengyelország
  6. Prága, Csehország
  7. Valletta, Málta
  8. Varsó, Lengyelország
  9. München, Németország
  10. Milánó, Olaszország

Címlapfotó: VK bro / Unsplash