Egy magyar város nyerte el az Európa gasztrofővárosa címet!
Nyert a gulyás, a tejfölös csirkepaprikás és a Gundel palacsinta.
A Saga utazási társaság több mint 5 ezer étterem Google-értékeléseit elemezte 125 európai városban. Azt vizsgálták, milyen gyakran szerepelnek bennük az „authentic” (autentikus, hiteles, eredeti) és „traditional” (hagyományos) szavak, és hogy mit adnak ki az összesített értékelések. A meglepő eredményt az in.hu szúrta ki: a „szavazatok” alapján a kontinens legautentikusabb éttermi élményét a magyar főváros kínálja.
Budapestet gasztronómiája évről évre kétségtelenül egyre komolyabb rangot vív ki magának. Már 7 Michelin-csillagos étterem működik a fővárosban, és nemrég megnyílt Közép-Európa első Time Out Marketje is, amely a város legjobb éttermeit és séfjeit gyűjti egy tető alá. A magyar konyha ízei továbbra is a hagyományokra épülnek. A sűrű, paprikás marhapörkölt (gulyás), a tejfölös csirkepaprikás vagy a Gundel palacsinta mind ikonikus fogások.
A lista második helyén egy újabb meglepetés, a görögországi Pireusz áll. A tengerparti város Athén „árnyékában” megbújva az ínyencek paradicsomává nőtte ki magát. A friss tengeri fogások – grillezett polip, fűszeres halleves, ropogós tőkehal – mellett a mézzel leöntött, aranyló loukoumades fánk teszi teljessé a gasztroélményt.
A tízes listán szerepel még Bécs, Valletta, Prága és Krakkó is. A hagyományos gasztronómia terén Olaszország viszont épphogy csak befért a top 10-be.
Európa 10 legautentikusabb gasztrovárosa (Saga szerint):
- Budapest, Magyarország
- Pireusz, Görögország
- Athén, Görögország
- Bécs, Ausztria
- Krakkó, Lengyelország
- Prága, Csehország
- Valletta, Málta
- Varsó, Lengyelország
- München, Németország
- Milánó, Olaszország
Címlapfotó: VK bro / Unsplash