A cowboy kaviár olcsóbb, mint az igazi, de nagyon finom

2024. június 25.

A cowboy, vagy más néven texasi kaviár az 1940-es évek óta a nyár egyik kedvenc étele az Egyesült Államokban.

A cowboy kaviár, más néven texasi kaviár csak nevében hajaz a luxuscikknek számító halikrára. Valójában egy teljesen zöldségalapú ételről van szó, ami hosszú ideje elengedhetetlen kellék az USA déli államaiban tartott grillpartikon. Népszerűsége nem véletlen: pofonegyszerű elkészíteni, mégis rendkívül ízletes és tápláló.

Akár cowboy kaviárnak, texasi kaviárnak vagy Dixie kaviárnak nevezzük, a The Kitchn szerint lényegében ugyanarról az ételről van szó. Az 1940-es években Helen Corbitt séf és szakácskönyvíró Texasba költözött, ahol egy rendezvényen azt a feladatot kapta, hogy kizárólag Texasban termesztett zöldségekből készítsen ételeket. A legmaradandóbb alkotás a texasi kaviár lett, ami egy könnyű vinaigrette-tel meglocsolt saláta.

A cowboy kaviár feketeszemű borsóból és fekete babból, apróra vágott paradicsomból, kukoricából, paprikából, hagymából és korianderből áll. A zöldségeket jellemzően savanykás, olasz stílusú öntettel forgatják össze. Mivel szinte az összes hozzávaló egész évben, akár konzerves változatban is elérhető, az amerikaiak bármikor – például újévkor is – előszeretettel fogyasztják ezt az ételt.

Mivel frissítő, könnyed ételről van szó, azért elsősorban a melegebb hónapok szabadtéri sütögetésein kap kitüntetett szerepet. Az alábbiakban egy hihetetlenül egyszerű változat receptjét mutatjuk be.

Cowboy kaviár

Hozzávalók a vinaigrette-hez

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes lime finomra reszelt héja
  • 1 közepes lime leve
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1/4 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

A cowboy kaviárhoz

  • 425 g konzerv feketeszemű borsó, lecsepegtetve és leöblítve
  • 425 g konzerv fekete bab, lecsepegtetve és leöblítve
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes méretű paradicsom, felkockázva
  • 1 közepes méretű narancssárga paprika, apró kockákra vágva
  • 1 apró jalapeño, kimagozva és felaprítva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 250 g csemegekukorica
  • apróra vágott friss koriander

Így készül

  1. Állítsuk össze a vinaigrette-et: tegyük az összes hozzávalót egy nagy tálba, és alaposan keverjük őket össze.
  2. Adjuk hozzá az összes zöldséget és forgassuk össze, amíg a teljes cowboy kaviárt be nem vonja az öntet. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, majd ismét keverjünk rajta, végül szórjuk meg korianderrel. Tálaljuk köretként például egy barbecue mellé vagy főételként, tortillachipsszel.

Címlapfotó: Lee Myungseong / Unsplash