A cowboy kaviár olcsóbb, mint az igazi, de nagyon finom
A cowboy, vagy más néven texasi kaviár az 1940-es évek óta a nyár egyik kedvenc étele az Egyesült Államokban.
A cowboy kaviár, más néven texasi kaviár csak nevében hajaz a luxuscikknek számító halikrára. Valójában egy teljesen zöldségalapú ételről van szó, ami hosszú ideje elengedhetetlen kellék az USA déli államaiban tartott grillpartikon. Népszerűsége nem véletlen: pofonegyszerű elkészíteni, mégis rendkívül ízletes és tápláló.
Akár cowboy kaviárnak, texasi kaviárnak vagy Dixie kaviárnak nevezzük, a The Kitchn szerint lényegében ugyanarról az ételről van szó. Az 1940-es években Helen Corbitt séf és szakácskönyvíró Texasba költözött, ahol egy rendezvényen azt a feladatot kapta, hogy kizárólag Texasban termesztett zöldségekből készítsen ételeket. A legmaradandóbb alkotás a texasi kaviár lett, ami egy könnyű vinaigrette-tel meglocsolt saláta.
A cowboy kaviár feketeszemű borsóból és fekete babból, apróra vágott paradicsomból, kukoricából, paprikából, hagymából és korianderből áll. A zöldségeket jellemzően savanykás, olasz stílusú öntettel forgatják össze. Mivel szinte az összes hozzávaló egész évben, akár konzerves változatban is elérhető, az amerikaiak bármikor – például újévkor is – előszeretettel fogyasztják ezt az ételt.
Mivel frissítő, könnyed ételről van szó, azért elsősorban a melegebb hónapok szabadtéri sütögetésein kap kitüntetett szerepet. Az alábbiakban egy hihetetlenül egyszerű változat receptjét mutatjuk be.
Cowboy kaviár
Hozzávalók a vinaigrette-hez
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes lime finomra reszelt héja
- 1 közepes lime leve
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál chilipor
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
A cowboy kaviárhoz
- 425 g konzerv feketeszemű borsó, lecsepegtetve és leöblítve
- 425 g konzerv fekete bab, lecsepegtetve és leöblítve
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes méretű paradicsom, felkockázva
- 1 közepes méretű narancssárga paprika, apró kockákra vágva
- 1 apró jalapeño, kimagozva és felaprítva
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 250 g csemegekukorica
- apróra vágott friss koriander
Így készül
- Állítsuk össze a vinaigrette-et: tegyük az összes hozzávalót egy nagy tálba, és alaposan keverjük őket össze.
- Adjuk hozzá az összes zöldséget és forgassuk össze, amíg a teljes cowboy kaviárt be nem vonja az öntet. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, majd ismét keverjünk rajta, végül szórjuk meg korianderrel. Tálaljuk köretként például egy barbecue mellé vagy főételként, tortillachipsszel.
Címlapfotó: Lee Myungseong / Unsplash