Dobtunk egy hátast az idei balatoni Év strandétele verseny győztesétől

2023. augusztus 04.

Idén kilencedik alkalommal hirdették ki az Év strandétele verseny győzteseit a Balaton körül. Bőven akadnak meglepetések.

A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny 2023-as nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban augusztus 3-án tartott eredményhirdetésen mutatták be.

Év strandétele

barna lepényen vörös hús, év strandétele
Fotó: Balatoni Kör

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett. Ezzel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

Az Év strandétele díj célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely ezúttal is alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.

Év bisztró strandétele

fehér tálban barna főzelék, év strandétele
Fotó: Balatoni Kör

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero’s „hideg tökfőzelék feltétlenül” nevű étele nyert. Ezt garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetik azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá.

A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hivatalos elismerés szerint „a hazai gasztronómiában sokszor nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban”.

Év felfedezettje

barna lángoson barna feltét
Fotó: Balatoni Kör

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek. (A 2023-as év fagylaltja Balatonmáriafürdőn kapható. Ha az ember az egyikért útnak indul, semmiképpen ne hagyja ki a másikat se.)

A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét. Megmutatja, a pil-pilt mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen „tálalható” étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal. Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.

Év vegetáriánus strandétele

piros, barna és zöld ételek tányéron
Fotó: Balatoni Kör

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller „Raviolija” lett idén a legjobb vegetáriánus étel. Ennek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került, ára 3450 forint.

Év „jóárasított” strand ajánlata

kék tányéron piros és barna étel, év strandétele
Fotó: Balatoni Kör

Idén kiemelten fontosnak tartották a szervezők, hogy meghirdessék a „jóárasított” strandétel kategóriát is. Itt a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott „Party harcsali” fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

Címlapfotó: Balatoni Kör