chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Bemutatkozik a világ egyik legalulértékeltebb konyhai alapanyaga

2023. július 25.

Szinte mindig a kukában végzi, pedig rendkívül egészséges, nagyon finom és remekül illik bizonyos receptekbe.

A fokhagymaszárról kevesen tudják, de igen ízletes fogásokat lehet vele készíteni. Míg a gerezdeket rengeteget használjuk különböző ételekben, fokhagymaszárért kevesen indulnak a boltba.

Pedig a zöldség hosszúkás, zöld szárát hasonlóan tudjuk felhasználni, mint a gerezdeket. Ízét tekintve egy picit enyhébb és édeskésebb, leginkább a metélőhagymára hasonlít. A száraknak ráadásul magas a C-vitamin, a kalcium- és a vastartalma is. Így olyan betegségek megelőzésében is segíthet, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Kifejezetten egészséges tehát.

A zöldséget változatos receptekben használhatjuk fel, tökéletes például a tésztákhoz, a halakhoz, de a steakek mellett is megállja a helyét. A thekitchn weboldala legutóbb pesztót készített vele. Olyan izgalmasat, hogy úgy döntöttünk, mi is megosztjuk.

Fokhagyma pesztó

tészta, rajta zöld szósz, fehér tányérban
Fotó: cindy fernandez / Unsplash

Hozzávalók

  • 5 db fokhagymaszár
  • 1 közepes citrom
  • 15 g reszelt parmezán
  • 85 g pisztácia
  • 200 g bébispenót  
  • só (ízlés szerint)
  • 120 ml extraszűz olívaolaj

Így készítsük el

  1. Vágjuk le a fokhagymaszár végét (nem lesz rá szükség), majd vágjuk fel kis darabokra.
  2. A citrom héjából reszeljünk körülbelül 1 evőkanálnyit. Ezt követően facsarjuk ki, levéből nagyjából 2 evőkanálnyi szükséges.
  3. Turmixoljuk össze a fokhagymaszárakat, a pisztáciát és a bébispenótot úgy, hogy a massza állaga sima legyen.
  4. Adjuk hozzá a citromlevet, a parmezánt és a sót. Ügyeljünk rá, hogy a pesztó állaga sima maradjon.
  5. Ezután öntsük bele a turmixgépbe az olívaolajat és addig turmixoljuk, amíg fényessé és krémessé válik a keverék.

Címlapfotó: CA Creative / Unsplash