Így készíthető Michelin-csillagos hamburger házilag

2024. június 14.

Tökéletes hamburger házilag is készíthető, csak pár apró szabályt kell hozzá betartani a Michelin-csillagos séf szerint.

A hamburger még mindig inkább gyors és egészségtelen harapnivalónak, mintsem jól átgondolt ételkölteménynek számít. Ez persze nem muszáj, hogy így legyen. Otthoni körülmények között nagyobb valószínűséggel készíthetünk igazán friss és ízletes hamburgert. Ha pedig valami igazán különlegesre vágyunk, használjuk a Los Angeles-i, Michelin-csillagos Ostria Mozza étterem séfjének és társtulajdonosának, Nancy Silvertonnak a receptjét, amit a Fine Dining Loversszel osztott meg.

Michelin-csillagos hamburger házilag

Hozzávalók (6 adag)

  • 1,35 kg durvára darált marhahús
  • 30 g kóser só
  • 8,4 g friss, durvára őrölt fekete bors
  • 56 g dijoni mustár
  • 12 vastagabb szelet füstölt szalonna
  • 6 puha hamburgerzsemle (lehetőleg szezámmagos)
  • 15 g sótlan vaj
  • 30 g repceolaj vagy más, semleges ízű olaj
  • 6 szelet Gruyere sajt

Hozzávalók (extrák és szószok)

  • karamellizált hagyma
  • félbevágott avokádó
  • jégsaláta
  • fokhagymás majonéz
  • mustármagos majonéz
  • olívás-szardellás majonéz
  • chipotle majonéz
  • tárkonyos mustár

Így készül

  1. Formázzunk 6 darab egyenlő nagyságú húspogácsát minőségi darált húsból (amiben a hús-zsír aránya 75-25 százalék körül alakul). A pogácsákat fektessük egy sütőlapra és mindegyiket fűszerezzük darabonként fél teáskanál sóval és egy teáskanál borssal. Mindegyiket kenjük be 1 teáskanál dijoni mustárral, majd mindezt ismételjük meg a húspogácsák másik oldalán is.
  2. Mindeközben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A szalonnát helyezzük egy sütőlapra és várjuk meg, amíg teljesen átsül, de nem lesz ropogós. Ez nagyjából 15-17 percig tart majd. Félidőnél fordítsuk meg a sütőlapot elölről hátrafelé. Ezután vegyük ki a szalonnát, tegyük át egy papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róla a zsír. Végül hűtsük szobahőmérsékletűre, és tegyük félre.
  3. Olvasszuk fel a vaj egyharmadát egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyünk 2 zsemlét a serpenyőbe és süssük őket körülbelül 2 percig, amíg enyhén megpirulnak. Vegyük ki őket, majd tegyük a serpenyőbe a vaj másik harmadát, olvasszuk meg, és pirítsunk meg még 2 zsemlét. Ismételjük meg ugyanezt az utolsó 2 zsemlével.
  4. Öntsünk annyi repceolajat egy nagy öntöttvas serpenyőbe, hogy éppen csak ellepje az alját. Magas hőfokon melegítsük, amíg majdnem füstölni kezd, körülbelül 2 percig. Tegyünk bele 3-4 hamburgerpogácsát, és süssük őket, amíg az alsó oldalukon kéreg nem képződik. Ez nagyjából 3 percig fog tartani.
  5. Egy spatula segítségével óvatosan fordítsuk meg őket, majd állítsuk közepesre a hőfokot, és helyezzük a húspogácsákra a sajtszeleteket. Ezután fedjük le a serpenyőt, hogy a sajt megolvadhasson, és süssük őket további 3-4 percig. Vegyük ki a húspogácsákat, és a többit is süssük meg ugyanígy.
  6. Minden pirított zsemlére helyezzünk egy hamburgerpogácsát sajttal felfelé. A felső zsemlét oldalról támasszuk a húsra, ezzel bátorítva a vendégeket, hogy saját ízlésük szerint helyezzék a hamburgerre a mellé tálalt szószokat és extra összetevőket.

B-terv

Ha éppen nincs kedvünk a nyári melegben nekiállni, akkor sincs baj. Bár Michelin-csillagot nem kapott, de a világ 18. legjobb hamburgerezőjévé választották az egyik budapesti étteremláncot, szóval nagyot ezzel sem tudunk hibázni!

Címlapfotó: amirali mirhashemian / Unsplash