Világhírű éttermekben szolgálják fel, itthon ingyen elérhető, mégsem esszük

2023. június 09.

Salátában, turmixban, levesben, egytálételben is kiváló, tele van vitaminnal és nem kerül egy fillérbe sem. Vajon miért nem fogyasztjuk?

Az Agrárszektor közölt cikket a minap arról, mennyi kincs hever parlagon amiatt, hogy az ember már felhagyott az ősemberre jellemző gyűjtögető életmóddal. Mint írják, manapság a 25 ezer ismert ehető növény közül csupán néhány tucatot fogyasztunk rendszeresen. Ehhez képest a kőkori ősemberek elismerésre méltó mikrobiommal rendelkeztek, éppen azért, mert sokkal több olyan élelmet fogyasztottak, ami nekünk sosem kerül már az asztalunkra. Ép ezért érdemes ezt az ősi tevékenységet napjainkban is kipróbálni, alkalmazni – javasolják. Próbáljunk meg figyelmesek lenni a házunk táján termő vadnövényekre. Ha átvizsgáljuk a környéket, ingyen juthatunk tiszta, gyakorlatilag biominőségű élelemhez, és ezek némelyike kifejezetten ízletes is.

Arra azért feltétlenül figyelni kell – hangsúlyozza az Agrárszektor –, hogy semmit se fogyasszunk el, ami forgalmas út mellett növekedett, mert valószínűleg szennyezett. Továbbá ne gyűjtögessünk olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel permetezhetnek. Csak olyan növényt, gombát vigyünk a konyhánkba, amelyet minden kétséget kizáróan be tudtunk azonosítani, és biztosak vagyunk benne, hogy ehető. Csak annyit szedjünk, amennyit szándékunkban áll frissen felhasználni, ne pazaroljunk, ne zsákmányoljuk ki a természetet. Az Agrárszektor cikke a szabadban ingyen szedhető konkrét növényeket is bemutat, mi ezek közül az egyik legérdekesebbet választottuk ki.

Tyúkhúr (Stellaria media)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sági Eszter (@sagi.eszter1224) által megosztott bejegyzés

Némely növény esetében nem könnyű megváltoztatni a hozzáállásunkat, sajnos a tyúkhúr is közéjük tartozik, pedig világhírű, menő éttermekben felszolgált élelmiszerről van szó, ami mellesleg fantasztikus beltartalmi értékekkel bír, nálunk meg gyom. Már csak hab a tortán, hogy az egyik első növény, amely finom, friss, vitamindús leveleket és hajtásokat ad tél végén és kora tavasszal. Fogyaszthatjuk nyersen salátában, turmixokban, készíthetünk belőle pesztót vagy főzhetjük levesekbe, egytálételekbe, használhatjuk spenóthelyettesítőként, lepényekben töltelék gyanánt. Béta-karotinban, B- és C- vitaminban gazdag, tartalmaz még kalciumot, káliumot, vasat, cinket és omega-3 zsírsavat. Vértisztító, élénkítő és gyulladáscsökkentő szupertáplálék.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash