Egyre többen eszik a magyar vörös szuperélelmiszert
A legjobb téli vitaminforrás, ráadásul változatosan használható a konyhában.
Egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható.
A cékla rendkívül sokféleképpen elkészíthető zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás. De készülhet belőle ezen felül főzelék, ropogtatnivaló, de még a süteményekben is megállja a helyét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös becslése alapján – így az Agrárszektor – 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete. M a már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a magyar gazdálkodók.
A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek, az alábbi felsorolásból ez egyértelműen kiderül.
- Kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás.
- Tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, folsavat, niacint és biotint is.
- Vitamintartalma is magas: B1-, B2-, B6- és C-vitamin található meg benne.
- Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tartották.
- Segíti a sebgyógyulást és az izomszövet épülését, nitráttartalma elősegítheti a véráramlást.
- A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatása edzés közben is érezhető, javítja a test oxigén felhasználását, a rengeteg kálium pedig jót tesz az izomzatnak.
- A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is.
- A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.
Mint a bevezetőben elhangzott, egész évben elérhető. A téli vitamin- és tápanyaghiányos időszakban ezért kifejezetten ajánlott. Mindenki fogyasszon belőle, amennyit csak tud!
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash