Zöldség megmosása: egy új módszer terjed a neten, állítólag csak ez hatékony

2023. szeptember 25.

A viharos gyorsasággal terjedő videók készítői állítják, csak így lehet megszabadulni az egészségre is káros növényvédő szerektől.

A világhálót elárasztották azok a videók, amelyek azt mutatják be, hogyan lehet igaziból lemosni a termesztőktől vagy a boltokban vásárolt zöldségekről és gyümölcsökről a valódi szennyeződéseket – mondván, azt a csapvíz nem mossa le. Az Agrofórum járt utána annak, valóban kell-e extra óvintézkedés, vagy az egész tévhit és a csapvíz is bőven elegendő.

Mennyire lehet „koszos” az asztalunkra kerülő gyümölcs?

Függetlenül attól, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket hagyományos szabadföldi, üvegházi vagy úgynevezett tápfolyadékos termesztéssel termesztették, szennyeződés mindig lesz a termék felszínén – írják a már idézett cikkben.

Ez lehet hagyományos kosz (por, föld stb.), növényvédő szer vagy akár baktérium, főleg E. coli vagy a lisztéria. Az új irányzat szerint éppen emiatt szükséges minden terményt szódabikarbónás vízzel leöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket.

Mit mond a járványügyi hatóság?

A termesztés és betakarítás után sok terméknek szüksége van egy védőrétegre az ellátási láncon keresztül vezető útja során. Ezt általában viaszbevonat formájában kapja meg. Bár ezek a viaszbevonatok általában megfelelnek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, megesik, hogy néha színezéket vagy gombaölő szert is tartalmaznak.

A járványügyi hatóság szerint „minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is”. Kérdés, hogy a folyó víz eltávolítja ezeket az anyagokat a termékekről?

Miért mossuk le a zöldségeket, gyümölcsöket szódabikarbónával?

A szódabikarbónát számtalan módon használják. Ma az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség- és gyümölcsmosás. Ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni.

Eztán le kell öblíteni és meg kell szárítani őket. A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy míg a termékek szódabikarbónás oldatban történő mosása 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, addig a csapvízben történő mosás csupán 26,7–62,9%-kal csökkenti ezt. 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?

A legnépszerűbb TikTok videókon a szódabikarbónás lemosás célja mindig a növényvédő szerek eltávolítása. Az USDA következetesen vizsgálja a termékeken található peszticid-szermaradványok szintjét. Az adataik szerint ezek nem érik el azt a szintet, ami káros lenne a fogyasztókra.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash