Szinte mindenbe tesszük, 1500 forint a boltban, pedig otthon cserépben is megterem

2023. november 05.

Az egyik leggyakrabban használt magyar alapanyag nagyon kevés erőfeszítéssel otthon is előállítható.

Számos haszonnövény van, ami nemcsak hogy termeszthető otthon, de még kert sem kell hozzá. A múltkor már írtunk ezek közül egyről, annak 2500 forint a kilója. Most egy kicsit olcsóbb zöldség következik. A mai cikkben szereplőnek 1500 forint kilója, viszont ez az egyik legnépszerűbb zöldség és fűszernövény Magyarországon, szinte mindenbe tesszük. (Vagy éppen a pirítósunkat kenjünk meg vele.) Az alábbiakban az Agrárszektor segítségével azt mutatjuk be, hogyan termeszthető otthon az ablakban a fokhagyma.

Fokhagyma a cserépben

A beltérben cserépben, virágládában termesztett fokhagyma fiatal, zsenge zöldje a zöldhagymához hasonlóan fogyasztható. Akár az év mind a 12 hónapjában elláthatjuk magunkat a levelekből. A termesztése sem igényel óriási szaktudást, a lényeg, hogy a cserép lehetőleg 15-20 cm mély legyen, tetszés szerinti széles. Fontos, hogy az alján legyen vízelvezető nyílás. A fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra dugjuk le. A szokásosnál sűrűbben történő ültetésnek nincs akadálya, hiszen a növénynek a zöldjét fogjuk leszedni. Az öntözés mértéke attól függ, hogy mennyi napfényt kap a növény. Rendszeres öntözéssel biztosítsuk, hogy a talaj ne száradjon ki. Bőséges napfény esetén gyakrabban kell öntöznünk, mivel a cserép földje hamarabb kiszáradhat, erre mindenképpen figyeljünk oda!

A fokhagyma ráadásul nem csak sokoldalú konyhai alapanyag, de valóságos gyógyszer. Már egyiptomi tekercsek és ókori görög feljegyzések is megemlékeznek gyógyító hatásáról. Több mint huszonöt fajta hatóanyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) található meg benne.

Címlap: Seriously Low Carb / Unsplash