Kilója csak 500 forint a „tél vitaminbombájának” – együnk sokat belőle

2023. szeptember 10.

Az egyik legfontosabb téli vitamin- és tápanyagforrás, sokoldalúan felhasználható a konyhában és abszolút megfizethető.

A KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban – írja az Agrárszektor. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív, vagyis több érkezik hozzánk, mint amennyi útnak indul tőlünk. A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest.

Bár az elmúlt időben szinte minden élelmiszer elképesztő módon drágult, a cékla ára viszont alig változott. A hazai I. osztályú kilójáért évek óta stabilan 250-350 forintot kérnek a nagybani piacon. A Tescoban 500 forint egy kiló, az Auchanban a II. osztályú kilója 450, a Kifli.hu-n pedig 550 a hazai friss cékla.

Sokoldalúan felhasználható zöldség és ezt egyre többen ismerik fel. (A szláv nyelvterületeken borscs néven évszázadok óta leves is készül belőle). Bár már hazai fagylaltban is találkoztunk vele, Magyarországon legtöbbször egyelőre még savanyúság formájában kerül az asztalokra. Márkától és kiszereléstől függően 500 és 1100 forint között változik a cékla savanyúság ára.

A cékla az egyik legfontosabb téli vitamin- és tápanyagforrás. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag A-, B- és C-vitaminban. A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Rákmegelőző és vérképző hatású (nevezik egyébként vörös répának és leveles répának is), javítja a máj működését.

Címlapfotó: Natalia Gusakova / Unsplash