Csirkepaprikás és tea: az ősi italban sokkal több lehetőség van, mint gondoljuk

2023. november 25.

Otthon és étteremben is képes a tea ugyanarra, mint a bor és az üdítők – ez az októberben Budapesten rendezett Dilmah sajtóebéd fő tanulsága.

Nem biztos, hogy a szinte hungarikumnak számító csirkepaprikás mellé eszünkbe jutna otthon italpárosításként egy Earl Grey teát az asztalra tenni. 2023 októberében az Anantara New York Palace Budapest Hotelben viszont kipróbálhattuk ezt az elsőre bizarrnak hangzó párosítást a Dilmah sajtóebédje keretében. Az 1985-ben alapítot Sri Lanka-i teanagyhatalom közel másfél évtizede hozta létre a Dilmah School of Tea programot. A programban a vendéglátósok figyelmét szeretnék felhívni a széleskörben felhasználható tea gasztronómiai lehetőségeire. A modern francia konyha szülőatyja után elnevezett Paul Bocuse Intézettel közösen létrehozott eseményeken a vállalat azon dolgozik, hogy bemutassa a különböző teafajtákat. Megismertesse azok ízvilágát és történetét, valamint rávilágítson arra, hogy teák ugyanolyan érdekes és értékes kiegészítői lehetnek egy-egy ételnek, mint például a borok.

teremben székek és padsorok
Fotó: Jakab Photo Art/Dilmah

A közel 5000 éve velünk élő tea igencsak hosszú utat járt be. Kezdetben a gyógyhatása miatt fogyasztották, míg a budapesti „állomáson” a Dilmah egy kilencfogásos, teapárosítással egybekötött degusztációs menüvel már azt igyekezett bizonyítani, a csúcsgasztronómiában is helye van. A már említett csirkepaprikás-Earl Grey kombó kis túlzással még a földhözragadt párosok közé tartozott az ebéden. A borsos steak-marokkói mentatea, vagy a – személyes kedvencünknek megválasztott – fokhagymás garnéla-Ceylon Silver Tips duók teljesen új ajtókat nyitottak ki a kulinária világában.

A teák ráadásul nemcsak a sós ételekhez passzolnak, de a desszertek világában is jól teljesítenek. A kekszes-sóskaramellás fagylalthoz a forró(!) Single Estate Darjeeling tea, a pisztáciakrémes palacsintához pedig a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő zöld tea (pontos típus: Sencha Green Tea Extra Special) passzol kiválóan.

A tea és az ízlelőbimbók

sárga sajtdarabok, mellettük felirat
Fotó: Jakab Photo Art/Dilmah

A varázslatos ebéden a prózai magyarázat is elhangzott. A teák azért működnek ilyen jól bizonyos ételekkel, illetve azért képesek kihangsúlyozni az adott fogások karakteres ízét, mert egyfajta palate cleanser-ként, azaz „ízlelőbimbó-isztítóként” funkcionálnak a szájban. Más esetben pedig egyszerűen csak az aromájukkal hozzáadnak az ételek ízvilágához.

Akárcsak a bor és étel párosításnak, a teapárosításnak is vannak bizonyos szabályai. Ezeket a binwise oldal az alábbiak szerint definiálja.

– A fekete teák jól passzolnak a gazdag, otthonos ízekhez. Bátran ihatjuk bárányhoz, marhához vagy szarvashoz, de a nehezebb tésztaételek (például a lasagne) mellé is jó kísérőnek számítanak.
– A zöld teák földes, növényes ízvilága jól kombinálható a könnyedebb, zöldségekben gazdag vagy vegetáriánus ételekkel. A saláták, az enyhébb curryk és még a csirkés ételek ízét is fel tudja dobni egy-egy korty.
– A fehér teák enyhébb ízviláguk miatt elsősorban a könnyű, nem túl fűszeres ételekkel működnek a legjobban. Halakhoz, tengeri herkentyűkhöz, rövidebb érlelésű sajtokhoz, illetve desszertekhez szokták javasolni italként.
– A füstös, komplex oolong teák jellegükből adódóan olyan étekhez passzolnak a legjobban, mint a füstölt sajtok és húsok, a gyümölcsös desszertek és a zöldfűszeres fogások.
– Ha gyümölcsös, illatozó teákat szeretnénk inni, akkor például (csokoládés) desszertek, és fűszeres-csípős húsok készítésébe fogjunk bele. Ha a chai teákat preferáljuk, akkor hozzájuk a török baklavához hasonló édességekben gondolkodjunk.

A fiatal generáció hozta el a tea sikerét

férfi áll kötényben, mögötte fekete-fehér fotó
Dilhan C. Fernando, a vállalatalapító fia
Fotó: Jakab Photo Art/Dilmah

Egyáltalán nem véletlen a tea térnyerése a gasztronómiában és az sem, hogy mindez most történik. „A Z- és az alfa generáció egy nagyon tudatos korosztály. Kiemelten fontos számukra az egészséges életmód, a fenntarthatóság és az, hogy tudjanak kapcsolódni a márkákhoz. A minőségi tea tökéletesen illeszkedik ezekhez az igényekhez. A fiatalok tudni szeretnék, melyik teát kell reggel, melyiket délben és melyiket este fogyasztani, illetve, hogy melyik tea milyen hatással van a szervezetükre. Ezen generációk tagjai nem azt fogják nekünk mondani, hogy kérek egy csészét a jól bevált teából. Sokkal inkább nyitottak a mi javaslatainkra. Rengeteg lehetőség közül választhatnak, minden újat szeretnek kipróbálni. Mi megmutatjuk, mi minden rejtőzik egy teában, ők eldöntik, tetszik-e nekik” – ismertette tapasztalatait Dilhan C. Fernando, a vállalatalapító fia.

Magyarországon a kávé vezet

zöld kötényes szemüveges ember poharat tart a kezében, benne tea
Fotó: Jakab Photo Art/Dilmah

A Dilmah által többek között a sajtóebéddel célba vett Magyarország keményebb diónak ígérkezik. Ennek oka Mihály Zoltán, a Dilmah teák hazai forgalmazásért felelős cég munkatársa szerint, hogy nálunk a kávékultúra sokkal elterjedtebb, mint a teázásé. Elmondta, a hazai piacot (a zöld és a fekete teákon kívül) főleg három terméktípus dominálja: a kamillatea, a gyógynövényes teák, illetve a fekete tea alapú gyümölcsös teák.

Az első lépések mindazonáltal már megtörténtek. A hazai Michelin-csillagos éttermek között is van olyan – például a tatai Platán, a budapesti SALT, vagy az esztergomi 42 Restaurant & Bar –, amelyik alkoholmentes italsort is kínál a fogások mellé, ebben pedig meg szokott jelenni a tea.

fárfi mellényben folyadékot önt
Fotó: Jakab Photo Art/Dilmah

Azt már Kiss Norbert Ádám Michelin-csillagos séfekkel dolgozó gasztroblogger is kifejtette a Vincével készült interjújában, hogy egy olyan elismerés megszerzéséhez (és megtartásához), mint például a Michelin-csillag, nem elegendő jó minőségű fogásokat a tányérra rakni. Rendkívül kreatívnak és innovatívnak is kell lenniük a szakembereknek. Bár a vizsgálóbiztosok az italokat nem szokták értékelni, az étteremtulajdonosok nsem feledkezhetnek meg az étkezés ezen részéről.

Ázsia és Nyugat-Európa előttünk jár

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

茶禅華 sazenka (@sazenka) által megosztott bejegyzés

Miközben nálunk láthatóan gyerekcipőben jár a dolog és a nyugati országok éttermei is csak a közelmúltban kezdtek el felfigyelni a teák nyújtotta lehetőségekre, Ázsiában már tulajdonképpen kialakult kultúráról beszélhetünk. A tokiói Sazenkában (mely előkelő, 12. helyezést ért el az Asia’s 50 Best Restaurants toplistáján) olykor már az ételekben is kiemelt szerepet kap a tea, de a hongkongi Mora is hasonló mentalitással építi bele fogásaiba a kínai és tajvani teakülönlegességeket.

Európában is van persze néhány étterem, amit már „bevett” ez az ital. Ilyen a londoni Club Gascon, ahol a JING Teával kollaborálva igény esetén teapárosításokkal szolgálják fel az ebédet. Az alkoholmentes kínálat egyértelműen elnyerte a vendégek tetszését. A The Peak szerint a koppenhágai két Michelin-csillagos Alchemistben is részünk lehet hasonló élményben.

Buborékos tea és Michelin-csillag

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Copenhagen Sparkling Tea Co. (@copenhagensparklingtea) által megosztott bejegyzés

Talán kijelenthető, hogy Dániában sikerült legjobban kimaxolni a témát. A skandináv országban számos fine dining étteremben kap kiemelt szerepet a tea, ráadásul egy rendkívül érdekes termékkel is találkozhatunk, a palackozott teapezsgővel, vagyis a buborékos teával. A 3 Michelin-csillagos Geraniumban az alkoholmentes BLÅ Sparkling Teába és az alkoholos LYSERØD-ba is belekóstolhatunk, a Sticks ’n’ Sushi étteremben pedig a népszerű GRØN szerepel az menün.

Szerző: Ilyés Laura
Címlapfotó: Jakab Photo Art/Dilmah