Létezik két bor, ami minden csokoládéhoz passzol
Hihetetlen, de van két bor, ami bármelyik csokoládéhoz kitöltve fokozni tudja az élményt.
A The Daily Meal gasztronómiai szakportál arra volt kíváncsi, vajon melyik bor illik legjobban egy olyan bonbonválogatáshoz, amiben többféle ízvilágú csokoládé rejtőzik. Victoria Johnson, az amerikai Temper Chocolates nevű kézműves csokoládémárka készítője elárulta, szerinte a rajnai rizling a legjobb választás. „Rendkívül sokoldalú borról van szó, az élénk savassága és a gyümölcsös jegyei kellemes, frissítő hatást keltenek a csokoládé aromáival együtt“ – idézte az oldal a szakértő hölgyet.
A rajnai rizling, melynek semmi köze az olaszrizlinghez, német eredetű szőlőfajta. Ma már a világ számos pontján termesztik, az Egyesült Államoktól Magyarországon át Új-Zélandig. A rajnai rizlingből készült borok általában jó savakkal rendelkeznek, a fiatalabb változatok mellég még intenzív gyümölcsösséget is hordoznak magukban. Sokoldalú fajta, hiszen készülnek belőle teljesen száraz tételek, desszertborok és pezsgők is. Mindenki megtalálhatja a számára ideális változatot. A már idézett Victoria Johnson szerint viszont nem kell minden típusból beszerezni egyet a szóban forgó bonbonos dobozhoz, mert bármelyikkel kiválóan harmonizálhat akár a dobozban található összes csokoládé.
Már mi tesszük hozzá, hogy hasonlóan sokoldalú fajta a mi furmintunk, amiből szintén készül száraz bortól pezsgőig minden. Érdemes tehát a rizling mellett a furmint borokkal is próbát tenni, ha csokoládéhoz keressük a tökéletes párosítást.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Malik Skydsgaard / Unsplash