A legjobb európai karácsonyi vásár november 18-án nyit Budapesten!

2022. november 16.

Meghitt adventi hangulat, az ünnepi időszak illatai, ízei, fényei és szívet-lelket melengető pillanatai. 2022-ben újra várja látogatóit a tavaly másodjára is a legjobb karácsonyi vásár címet nyert budapesti adventi forgatag. 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállító fogadja az ünnepelni vágyókat Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren. 

Ahol a szeretet kézen fog. Ezzel a szlogennel nyitja meg kapuit 2022. november 18-án, immár tizenkettedik alkalommal az Advent Bazilika. Az ünnepi vásárt évek óta azzal az eltökélt szándékkal hozzák létre a szervezők, hogy semmihez sem hasonlítható ünnepi atmoszférát teremtve, minőségi időtöltést és különleges gasztronómiai kínálatot nyújtsanak a látogatóknak.

Szent István téren rendezett karácsonyi vásár nem csupán a magyar főváros, de az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye is egyben. A népszerű és kedvelt turisztikai célpont két alkalommal, 2019-ben és 2021-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet. Többek között Bécs, Gdansk, Bázel, Prága és Brüsszel hasonló ünnepi rendezvényeit előzte meg. 

120 kiállító

Az idei rendezvény területén közel 120 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak. Így megtalálható lesz számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárda kultúra étkei is. Többek között tányérra kerül szarvas pörkölt, eredeti svájci raclette, baránycsülök, de lesz gulyásleves cipóban és 12 óràn át smokerben készült tépett malac és tépett marha hússal készült szendvics is.

Az ízek és illatok mellett kézműves kiállítók – népművészek, iparművészek és modern designer terméket kínáló innovatív alkotók – is hozzájárulnak a vásár hangulatához egyedi, kézzel készített remekeikkel. Olyan különleges portékákat vásárolhatnak a látogatók, mint Szász Judit keramikus csodálatos, élethű kerámiavirág alkotásai vagy Schall Eszter illusztrátor, tervezőgrafikus és designer ékszer remekei. De ott lesznek a Tihanyi Levendula Manufaktúra illatos termékei és a Szendelbacher család által készített világszerte híres pécsi bőrkesztyű is.

Színes programok

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden nap 17:30-tól fél óránként a Bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek. A 3D vetítések szünetében elérhető lesz a rendezvény különleges szelfipontja. Itt a vállalkozó kedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfi automata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást.

A vásár központi részében kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa. Szintén itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

A rendezvény ideje alatt élőben elhangzó, ünnepi dallamok is bejárják a teret. Majd minden nap – összesen közel negyven alkalommal – gospel, folk, jazz vagy éppen funk stílusba csomagolt zenei programok színesítik az adventi hangulatot.   

Igazi különlegességnek ígérkezik a látványműhely. Kovácsmesterek mutatják majd be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni.

A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a csodálatos betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként az adventi időszak meghitt momentumaiként gyúlnak majd fel.

Hagyományihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek. A szervezet a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

Az Advent Bazilika november 18-tól január 1-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Szent István téren.

Advent Bazilika karácsonyi vásár információk

Web: https://adventbazilika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal
Instagram: https://www.instagram.com/adventbazilika/

Általános nyitvatartási idő:
Hétfő-csütörtök: 11.00-21.00 óra
Péntek- szombat: 11.00-23.00 óra
Vasárnap: 11.00- 21.00 óra

Egyedi nyitvatartási idő:
december 24.: 11.00 – 15.00 óra
december 25.: 11.00 – 20.00 óra
december 26.: 11.00 – 20.00 óra
Szilveszter (2022.december 31): 11.00 – hajnali 03.00 óra (vendéglátás) 11.00 – 22.00 óra (kézműves),
Újév (2023. január 1.): 11.00-18.00 óra