30 grammot együnk naponta ebből a magyar gyümölcsből, csodát fogunk tapasztalni

2025. május 06.

Rendkívül egészséges, hatásait már egészen kis adag elfogyasztásánál kifejti.

Az utóbbi évek kutatásai sorra igazolják, hogy a dióban található tápanyagok kedvező hatással lehetnek az egészségünkre és hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, a testi és lelki jóllét fokozásához. A tudnivalókat a Magyar Mezőgazdaság egy hosszabb cikkben, az alábbiakban ebből olvasható egy kivonat.

Élettani hatások

A dió számos létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amelyek kedvező hatással vannak az emberi szervezetre. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és értékes zsírsavakkal.

Szív- és érrendszeri egészség

A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, különösen alfa-linolénsavban (ALA), ami egy esszenciális zsírsav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani. Az ALA segít csökkenteni a vér LDL- koleszterinszintjét, vagyis csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Kognitív funkciók

Az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak révén a dió csökkentheti az agyban kialakuló oxidatív stresszt, ami az Alzheimer-kór és más idegrendszeri betegségek kockázatával is összefügg. Több nemzetközi kutatás is kimutatta, hogy a rendszeresen diót fogyasztók memóriája jobban teljesít.

Gyulladások

A dióban található antioxidánsok természetes gyulladáscsökkentők, ráadásul még az asztma tüneteit is képesek enyhíteni.

Hogyan illeszkedik az étrendünkbe a dió?

A dió fogyasztása számos formában megoldható, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendbe. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy rendkívül tápláló, energiatartalma magas, így mértékkel érdemes fogyasztani. Napi egy maréknyi (kb. 30 gramm) dió biztosítja azokat az előnyöket, amelyekről a cikkben szó van, ugyanakkor nem terheli meg a szervezetet. Érdemes nyersen fogyasztani, mivel úgy megőrzi összes tápanyagtartalmát.

Magyarországon a diótermesztésnek komoly hagyományai vannak. Az elmúlt években másfélszeresére nőtt a hazai ültetvények területe, ezek immár összesen 9 ezer hektárt tesznek ki. A termésmennyiség mégsem emelkedett, ennek oka a csonthéjas gyümölcs alacsony hazai hozama. Míg nálunk a termésátlag sok esetben a hektáronként 1,5 tonnát sem éri el, más országokban a 4-5 tonna sem szokatlan.

Címlapfotó: Gabriel Sepúlveda / Unsplash