5 gyümölcs, amiben több a rost, mint a gabonákban
A rostfogyasztáshoz általában a gabonákat társítjuk. Vannak azonban olyan gyümölcsök, amiknek a rosttartalma eléri vagy akár meghaladja a gabonákét.
Szakértői ajánlások alapján napi 28-34 gramm rostot kellene fogyasztanunk, 10-ből kevesebb mint 1 ember tesz így. Ez hosszútávon gondot okozhat, a rostok ugyanis számos súlyos betegség (rák, cukorbetegség, szívbetegség) megelőzésében segítenek.
A rostfogyasztáshoz általában a gabonákat társítjuk. Egy csésze száraz zab 8 gramm rostot biztosít. Vannak azonban olyan gyümölcsök, amik hozzák vagy akár meg is haladják ezt a mennyiséget. Mellé ráadásul még tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal antioxidánsokkal. Az in.hu cikke 5 ilyen gyümölcsöt gyűjtött össze, az alábbiakban ezeket mutatjuk be.
Avokádó
1 avokádó = 10 gramm rost
Az avokádó szívbarát zsírjairól lehet leginkább ismert, miközben a benne lévő rostok ugyanolyan fontosak, különösen a bélrendszer egészsége szempontjából. Kutatások kimutatták, hogy az avokádó rostja elősegítheti a jó bélbaktériumok szaporodását. (Hogy miért gyümölcs az avokádó, arról IDE KATTINTVA lehet olvasni.)
Szeder
1 csésze = 8 gramm rost
A szeder tele van tápanyagokkal és hasznos vegyületekkel, köztük antioxidánsokkal. Ezen kívül a szeder bőséges C-vitaminja (a napi szükséglet körülbelül egyharmada csészénként) még több antioxidáns hatást biztosít, és fokozza a vas felszívódását.
Málna
1 csésze = 8 gramm rost
A szederhez hasonlóan a málna is a legmagasabb rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik. Egy, a málnafogyasztásnak a cukorbetegségre és prediabéteszre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány szerint 1-1,5 csésze málna elfogyasztása jótékony hatással lehet a vércukor-, az inzulin- és a koleszterinszintre.
Körte
1 közepes körte = 6 gramm rost
Egy körte a szükséges napi rostbevitel 20 százalékát biztosítja. Ebben például sokkal jobb az almánál. Emellett gazdag az úgynevezett szorbitban, ami egy természetes hashajtó hatású szer. Emiatt székrekedés esetén ajánlott körtét fogyasztani.
Gránátalma
1 csésze gránátalma = 7 gramm rost
A gránátalma húsa tele van rosttal, emellett antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságokkal is bír. A kutatások azt is kimutatták, hogy a gránátalma polifenol vegyületei elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását.
Címlapfotó: Melissa Askew / Unsplash