A 21. század csodaélelmiszerének kiáltották ki, nálunk meg pont most van eltűnőben
Olyan egészséges, hogy korábban még a Magyar Gyógyszerészkönyv is megemlítette.
A lenmagot a 21. század egyik csodaszerének tartják, gyakran emlegetik superfoodként is. Ez a rendkívül értékes mag az egyik legrégebbi termesztett növény, már időszámításunk előtt a 14. században is gyógyászati célokra használták. Régészek lenmagokat találtak egyiptomi sírkamrákban is, ahol valószínűleg a túlvilági útra szánták őket az elhunytak számára. A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyv is megemlíti, házi lenmag néven, mint hivatalosan elismert gyógynövényt. Sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, olajként, sütéshez és főzéshez egyaránt, valamint étrend-kiegészítő formájában is elérhető – olvasható az Agrárszektor cikkében.
A lenmag a len (Linum usitatissimum) növény apró, ovális alakú magja, már több ezer éve termesztik és használják táplálkozási és gyógyászati célokra. A len növény az egyik legrégebbi kultúrnövény. Eredetileg rostjáért termesztették, de idővel a magjai is nagy jelentőséget kaptak az egészséges táplálkozásban. A lenmag két fő típusa ismert: barna és aranysárga. Mindkettő hasonló tápértékű és gazdag omega-3 zsírsavakban (alfa-linolénsav, ALA), rostokban, fehérjében és lignánokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak.
Olajtartalma igen magas, ezért hidegen sajtolva értékes lenmagolajat nyernek belőle, amelyet főleg salátákhoz, turmixokhoz vagy egészségmegőrzési célokra használnak.
Lenmag egészben, őrölve, áztatva
A magokat egészben, őrölve vagy áztatva is fogyaszthatjuk, mivel sokoldalúan felhasználhatók sütéshez, főzéshez, sőt, étrend-kiegészítő formájában is elérhetők. A lenmag népszerűsége az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével ismét megnőtt, hiszen természetes módon támogatja a szervezet működését és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez.
Nem jó hír, hogy miközben a világban folyamatos a térnyerése, nálunk mostanra tulajdonképpen megszűnt a termesztése – számolt be az Agrárágazat 2022-ben. Mint írták, a rostlenigény visszaszorulásával és a lenipari tröszt (BUDAFLAX) megszűntével gyakorlatilag a lentermesztés is szinte eltűnt Magyarországon.
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash