Egész Svédország ezt eszi már, nem véletlenül

2024. január 16.

Finom, változatosan felhasználható és rendkívül egészséges.

A kardamom egy Skandináviában már több évszázada kedvelt egzotikus fűszer. Olyannyira, hogy mára a svéd „péksüteménykultúra” egyik nélkülözhetetlen összetevőjévé vált. Bár a kardamomos tekercsben használják a leggyakrabban, nem ez az egyetlen svéd édesség, amiben a zöld kardamom (elettaria cardamomum) kulcsfontosságú összetevő. Annak ellenére, hogy a világ harmadik legdrágább fűszere, alapvető szerepet tölt be a svéd konyhában. A BBC cikke szerint egész évben felhasználják gofriban, palacsintában és különféle kekszekben. Karácsonykor is ott van a helye az asztalon. Sült rizspudingban fogyasztják, de olyan ünnepi italokban is megtalálható, mint a glögg (ami a forralt bor svéd megfelelője) és a mumma (ami egy lager és stout sört tartalmazó karácsonyi ital).

Pontos feljegyzések nem maradtak arról, mikor is használták először Svédországban a kardamomot. Ami biztos, hogy a fűszer a 16. században került be az ország lexikonjába. Bár valószínűleg már korábban is jelen volt, ettől az évszázadtól kezdve számos szeszesital és édesség receptjében szerepel. Ennek ellenére sokáig tartott, mire a fűszer széles körben elterjedt a svédek között. Ez a Svéd Kelet-Indiai Társaság Indiával, Kínával és a Közel-Kelettel bonyolított üzleteinek hála a 18. században történt meg. Bár a kardamom ennek köszönhetően már számos receptben szerepelt egy 1755-ös, fiatal háziasszonyok számára készült szakácskönyvben, ekkor még mindig inkább egzotikumnak számított és a gazdagok fogyasztották.

A kardamom finom és egészséges

Csak a második világháború után terjedt el igazán. Svédországban ekkor lettek végérvényesen széles körben elérhetőek az olyan, sütéshez szükséges alapanyagok, mint a cukor, a vaj és a liszt. Újabb lökést adott a fűszernek a kézzel készített minőségi péksütemények iránti kereslet megugrása és a kézműves pékségek gombamód történő elszaporodása az 1990-es évektől.

Az elmúlt néhány évtizedben kialakultak a ma is ismert édes változatok: népszerű a fahéjas és a sáfrányos csiga, de nagy kedvenc a semla is. Ez egy kardamomos mandulapürével és tejszínhabbal töltött péksütemény. Az abszolút favorit viszont egyértelműen a kardamomos tekercs (svédül kardemummabullar), ami a svéd ember mindennapjainak szerves részét képezi.

Népszerűségében minden bizonnyal szerepet játszik, hogy nemcsak finom, de egészséges is. A kardamom illóolajokban gazdag, erősen antioxidatív és vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Csökkenti a vérnyomást és emésztést támogató tulajdonságokkal rendelkezik, mivel serkenti az anyagcserét.

Az izgalmas fűszer a mi hagyományos fogásainkkal is jól harmonizál. Akár édességről, akár húsételről legyen szó. Ha legközelebb almás rétest sütünk vagy marhapörköltet főzünk, bátran adjunk hozzá egy csipetnyi kardamomot.

Címlapfotó: Carlos Jarque / Unsplash