A tökéletes marhapörkölt titka: egy hétköznapi fűszer, amire sosem gondolnánk

2023. december 18.

Ígérjük: ez a marhapörkölt recept örökre bevésődik a családi gyűjteménybe.

Bár a fahéjat gyakran a téli italok (például forralt bor), sütemények és pékáruk fűszerének tekintjük, érdemes kicsit másképp (is) tekinteni rá. Megérdemel egy esélyt, hogy megmutassa, mire képes tápláló, sós ételekben is. Az ünnepi időszakban kevés fűszerrel tehetnénk izgalmasabbá egy vörös húsos ételt, mint a fahéjjal.

Mivel a magyar receptekben a fahéj szinte mindig cukorral vagy mézzel együtt szerepel, hajlamosak vagyunk egész egyszerűen édes fűszerként elkönyvelni. Pedig önmagában nem édes. Karakteres, azonnal felismerhető ízét leginkább földesnek vagy füstösnek nevezhetnénk, ez pedig tökéletessé teszi bármilyen vörös húsos fogáshoz. Különösen egy jó marhapörkölthöz. Intenzív, már-már csípős aromája pedig a borshoz hasonlóan mélységet ad az ételnek. Ezt a tulajdonságát a cukor sajnos eléggé elnyomja, húsokkal viszont kiválóan érvényesül.

A Daily Meal cikkéből kiderül, más országok gasztronómiájában már régóta a húsételek jól bevált fűszere a fahéj. Elég, ha az indiai, az észak-afrikai vagy a perzsa kultúrára gondolunk.  Alapvető fontosságú például Tunézia és Algéria marhahúsból készült ételeiben, de az indiai garam masala fontos összetevője is, ami zseniális sült bárányhússal.

Az említett országok technikáiban közös pont, hogy soha nem önmagában használják a fahéjat. Mindig más fűszerekkel kombinálják. Minél több különböző fűszert használunk vele együtt, annál mélyebb, karakteresebb íze lesz az ételünknek annak köszönhetően, hogy ezek felerősítik egymás hatását. Kiváló párosítás a fahéj mellé a gyömbér, a kömény és a kardamom is. Ha ezekből is adunk egy keveset a marhapörkölthöz, saját ízüket nem igazán fogjuk kiérezni, a fahéjét viszont sokkal koncentráltabbá teszik majd.

Ha valamilyen sült vöröshúst, például steaket szeretnénk a következő szintre emelni, egyszerűen kenjük be egy fahéjból, gyömbérből, chiliből és borsból készült páccal. Ha pedig a marhapörkölt felturbózását tűztük ki célul, dobjunk bele pár fahéjrudat és egy kevés friss gyömbért. Az eredmény garantáltan nem fog csalódást okozni.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash