A tökéletes forralt bor készítésének egyetlen aranyszabálya létezik

2023. december 07.

Garantált a felejthetetlen forralt bor élmény és ehhez semmi extrára nem lesz szükségünk.

Ha megfogadjuk a Telegraph egyszerű tanácsát, idén semmi nem állhat a meghitt forralt borozás útjába. Egyetlen dolgot kell betartanunk ahhoz, hogy idén biztosan olyan forralt bor kerüljön az asztalunkra, amilyet szeretnénk: soha, de soha ne vásároljunk előre bekevert, palackozott változatot.

Ezek között sajnos nagyon nehezen fogunk jó minőségűt találni. A szupermarketek polcain, a Glühwein feliratú címkével sorakozó ital legfontosabb összetevője, maga a bor egy lutri. Simán lehet, hogy olyan szőlőfajtából, vagy olyan borvidéken készül, ami nekünk nem kedvünkre való. Ez általában ráadásul ki se derül a címkéről, hiszen sokszor eredetmegjelölés nélküli bor kerül ezekbe a palackokba.

Ami magával hozza a következő problémát, vagyis a minőség kérdését, ami így szintén nehezen ellenőrizhetővé válik. Minden szempontból jobban járunk tehát, ha inkább a saját magunk által biztos kézzel kiválasztott borból, mi magunk készítjük el. Garantált, hogy a végeredmény összehasonlíthatatlanul finomabb lesz. Pláne, ha az alábbi tuti recept szerint járunk el.

Forralt bor

Bár alapja általában vörösbor, sokan készítik fehérből is – egyedül annyi a kikötés, hogy ne túl drága, de minőségi alapanyagból dolgozzunk. Egy üveg borhoz 8 darab szegfűszeget, 2 darab csillagánizst és 2 fahéjrudat készítsünk elő. Karikázzunk fel egy narancsot és a fűszerekkel együtt tegyük egy lábasba. Ezekre öntsük rá a bort, és alacsony lángon, lefedve főzzük. Nem szeretnénk, hogy elpárologjon belőle az alkohol, ezért, ha látjuk, hogy mindjárt felforr, vegyük is le a tűzhelyről. Végül ízlés szerint édesítsük cukorral, szűrjük át egy másik edénybe, és fogyasszuk bögréből.

Címlapfotó: Hannah Pemberton / Unsplash