A világ legegyszerűbb mézeskalács receptje
Egyetlen apró trükk jelentősen leegyszerűsíti a mézeskalács készítésének folyamatát, így a teljesen kezdőknek is sikerük lesz.
A mézeskalács készítése olyan, mint a legtöbb dolog a karácsonyi időszakban: ahány ház, annyi szokás. Ha azonban eddig még nem készítettünk vagy mindig előrecsomagolt verziót sütöttünk, érdemes legalább egyszer kipróbálni. Az eredetileg a Hamu és Gyémánt által közölt recept felsorol egy különleges hozzávalót, amitől igazán tökéletes lesz a süti, ez pedig nem más, mint az aranyszirup. Mint írják, a külföldön népszerű cukros szirup a hagyományosnál sűrűbb, mézes állagú, aranyló színét pedig a karamellizálásnak köszönheti. Ma már itthon is számos boltban beszerezhető, de házi verziójához is számos recept nyújt segítséget az interneten.
Mézeskalács
Hozzávalók
- 100 g sózott vaj
- 3 evőkanál aranyszirup
- 100 g nádcukor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 225 g fehérliszt
- 50 g porcukor
Így készül
- Egy kis serpenyőben melegítsük fel a vajat, az aranyszirupot és a cukrot, amíg megolvad, majd tegyük félre, hogy kicsit lehűljön.
- Vegyünk elő egy nagyobb tálat és keverjük össze a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a lisztet. Öntsük bele a vajas-szirupos keveréket, és alaposan dolgozzuk össze egy fakanál segítségével. Ezután kézzel gyúrjuk át, míg egynemű tésztává válik. Ha szükséges, adjunk hozzá maximum 1 evőkanál tejet, hogy összeálljon.
- Ha elkészült a tészta, nyújtsuk ki nagyjából fél centiméteres vastagságúra úgy, hogy az aljára és a tetejére is sütőpapírt teszünk. Helyezzük egy tepsibe a kinyújtott tésztát, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Melegítsük elő a sütőt 170-190 Celsius-fokra. Míg bemelegszik, vegyük ki a tésztát a hűtőből és pogácsaszaggató segítségével vágjuk ki az általunk választott formákat. Ezután helyezzük a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük nagyjából 10-12 percig. Ha ezzel megvagyunk, elérkeztünk a folyamat legjobb részéhez: a díszítéshez.
Címlapfotó: Pietro De Grandi / Unsplash