Kihagyhatatlan újdonságok idén nyárra

2023. július 03.

Három újdonság azoknak, akik idén nyáron valami igazán különlegessel koccintanának. Fehér és vörös is van a listán!

Mindannyiunknak megvannak a szokásos kedvenc borai, amelyeket gondolkodás, s évjáratellenőrzés nélkül is lekapunk a polcról, mert tudjuk, hogy biztosan megörvendeztetnek bennünket. Ugyanakkor néha nem árt kitekinteni a címke mögül, és belevágni valami újba. Ehhez nyújtunk most egy kis kapaszkodót.

Fyrmonia – Organic Winery Rajnai Rizling 2021

View this post on Instagram

A post shared by Fyrmonia Organic Winery (@fyrmoniaorganic_winery)

Hölgyeké az elsőbbség, így velük kezdünk. Illetve azért is, mert a három újdonság közül talán ők a legfiatalabbak. Bauer Ildikó örökölt egy 100 éves parasztházat, amelyet férjével együtt újított fel, ebből lett mára a Fyrmonia borászat. A családi pincészet Fűrön, a 3 folyó völgyében található; amely Budapesttől alig másfél órányi autózásra fekszik. Organikusan művelt szőlőterületről, minimális beavatkozás mellett készítenek borokat, amelyek hű lenyomatai a terroirnak.

A Felvidék megörvendeztetett már bennünket eddig is jónéhány szépséggel, a Fyrmonia rajnai rizlingje sem kivétel ezalól. Bár itthon is kapható a tétel, akár egy hétvégi kiruccanásra is megéri átnézni a határ túloldalára, hiszen egyre több pincészet található a környéken. Ráadásul, még azok is bátran belevághatnak, akik nem beszélnek idegen nyelveket, mivel arrafelé a magyarral is könnyedén el lehet boldogulni.

Hol kapható? Radovin

Gáspár Pincészet Olaszrizling 2021

View this post on Instagram

A post shared by Gáspár Pincészet (@gaspar_pince)

Maga a pincészet itt nem annyira újdonság, hiszen „már” a 2018-as év óta velünk vannak. Sőt, első borukat annak idején még a Vince tesztre is beküldték. Olvasóink előtt viszont talán még ismeretlenek, és ez az egyik ok, ami miatt idekerültek erre a listára. Gáspár Szabolcs Szigetvártól délre, Teklafalun nőtt fel; s ahogy mondja, itt tanulta meg az önfenntartó gazdaság alapjait. Profi focistának készült, aztán nem lett az belőle, ez vezetett ahhoz, hogy 2017-ben megvette a mai pincészet alapjait.

2023-at írunk, a világ legjobb olaszrizlingjeit kereső Grow du Monde-on egyetlen magyar platinaérem született, ezt pedig a Gáspár Pincészet 2021-es olaszrizlingje érdemelte ki. Nem szeretnénk felsorolni, hogy kiket is utasított maga mögé, maradjunk annyiban, hogy a legtöbb név nem ismeretlen a kedves olvasóink előtt. Egy pécsi olaszrizling diadalmaskodott tehát, és ez pedig a másik ok, ami miatt idekívánkozik a Gáspár Pincészet neve erre a listára.

Hol kapható? Pannon Borbolt

Németi Zoltán Mátra Kékfrankos 2021

View this post on Instagram

A post shared by HOOP WINES (@hoop_wines)

Hogy is van a mondás? Jó bornak nem kell cégér? Valahogy így lehet vele Németi Zoltán is, hiszen sem honlapja, sem Instagram fiókja nincsen a neve alatt futó kékfrankosnak. Ennek ellenére néhány hete már az egyik legmeghatározóbb borkereskedés polcain is megtalálható, s online is a kosárba ejthető.

Németi Zoltán neve persze nem újdonság a hazai boros palettán: addig-addig írt borokról, míg végül ő maga is belevágott az addig ismerősnek tűnő terepbe. Ebből született meg aztán a Hoop Wines elnevezésű garázsborászat, amelyet egy másik Zoltánnal közösen jegyez. (A Vince olvasói előtt biztosan nem ismeretlenek, hiszen visszatérő szereplői ők tesztjeinknek.) És ebben a garázsborászatban született meg a neve alatt futó kékfrankos a Gereg és Csipkés dűlőből, összesen 0,2 hektárról válogatva. Spontán erjesztés nyílt kádakban, érlelés famentesen, fél éven át, majd palackozás derítetlenül. A Bortársaság jellemzése szerint „szinte chiantis” jellege van, megkóstolni tehát már csak ezért is édemes; no meg azért is, mert a Bortársasághoz bekerülni kb. olyan nehéz egy kezdő borásznak, mint audenciát kérni a pápától.

Hol kapható? Bortársaság

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Soop kim/Unsplash