A karácsonyi vacsora sztárja: sütemény, fasírt és krém is készülhet belőle

2023. december 13.

Igazi vitaminbomba is a karácsony egyik legsokoldalúbb élelmiszere, alapanyaga.

A magyar fogyasztók körében nagy népszerűségnek örvend a szelídgesztenye. A vásárok hangulatát idéző sültgesztenye mellett főként desszert formájában kerül legtöbbször a fogyasztókhoz. (Hogy boltokban milyenek a 2023 karácsonyi szelídgesztenye kilátások, arról IDE KATTINTVA lehet olvasni.) Karácsony alkalmából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB gyűjtötte össze egy cikkben, mi is az oka annak, hogy mi magyarok ennyire rajongunk érte.

Ma már széles termékpalettából válogathatnak a fogyasztók. Ízesített pürék, bio pürék, krémek, liszt, töltött péksütemények, előfőzött gyorsfagyasztott gesztenye, valamint az igazán különlegesnek mondható gesztenyefasírtig és pogácsáig terjed a skála.

A szelídgesztenye egyébként egy igazi vitaminbomba. B1-, B2-, B6, C-, és E-vitamin tartalma, folát (a B9 vitamin természetben előforduló formája) tartalma nem elhanyagolható, továbbá bővelkedik élelmi rostban. Sokan nem gondolnák, de a gesztenye C-vitamin-tartalma a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas. Beltartalmi értékeit tekintve zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.

Fontos, hogy a gesztenye – szemben más gyümölcsökkel – feldolgozott formában sem veszít a vitamintartalmából. A hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz az értékes vitaminokból.

Nem sok ilyen sokoldalú és egészséges élelmiszer van a konyhában, úgyhogy ha tehetjük, együk minél többet.

Címlapfotó: Jed Owen / Unsplash