Interjú az új magyar sommelier bajnokkal
Sebastian Giraldo Makovej, az első Open Hungarian Sommelier Championship győztese mesélt a bajnoki címig vezető útról és arról, mit jelent a szakmának, hogy egyáltalán létrejött ez a verseny.
VINCE: 2024 októberében került megrendezésre az első Open Hungarian Sommelier Championship, vagyis az első nyitott magyar sommelier bajnokság, amit te nyertél meg. Milyennek élted meg a versenyt belülről?
SEBASTIAN GIRALDO MAKOVEJ: Talán a legnehezebb magyar verseny volt, amin valaha részt vettem. Mindenekelőtt azért, mert hat külföldi sommelier is csatlakozott hozzánk. Lengyelországból, Szerbiából és Ausztriából 2-2 kolléga, vagyis mondhatjuk, egy közép-európai bajnokság jött létre. A magyarok közül is sokan rajthoz álltak, összesen tizennyolcan vágtunk neki. Azt hiszem ez a legnagyobb szám, amióta én magyar versenyeken indulok. Ráadásul, mivel az egyik szervező, a Magyar Sommelier Club, 2022 óta a nemzetközi szövetség előírásainak megfelelően, angol nyelven, külföldi borokkal, szervezi a versenyeket, ez a mostani is így zajlott. Egyértelműen nagypályán és nemzetközi színvonalon játszottunk tehát, amit a tökéletes szervezés csak tovább erősített.

VINCE: Külföldön is indultál már versenyen és most is testközelből tapasztalhattad meg a külföldi kollégák tudását. Hogy érzed, a nemzetközi mezőnyben milyen „játékerőt” képviselnek a magyar sommelier-k?
SEBASTIAN GIRALDO MAKOVEJ: Természetesen nem láttam bele a zsűri értékelésébe, az általuk adott pontszámokba. Az viszont sokat elárul, hogy miközben a hat külföldi sommelier közül három Master Sommelier (MS) aspiráns – három nappal a verseny után utaztak Londonba vizsgát tenni –, csak egyikük tudott bekerülni a budapesti döntőbe.

VINCE: A Facebook-oldaladon írtál egy különleges feladatról, amilyennel még nem találkoztál az Open Hungarian Sommelier Championship előtt. A három döntősnek együttműködve 6 perc alatt kellett kitöltenie 70 pohár pezsgőt. Szerinted miről szólt ez a feladat?
SEBASTIAN GIRALDO MAKOVEJ: Bár végig egymás ellen versenyeztünk, a legvégén csapatként kellett megoldanunk ezt a helyzetet. Ilyenkor rájön az ember, hogy a sommelier nem egy magányos valaki, mint például egy író, sokkal inkább csapatban játszik. Jó volt látni, hogy mindhármunk egyetlen másodperc alatt át tudott kapcsolni, egymást segítő „vendáglátósokká” váltunk. Az életben pontosan így működik: az igazi sommelier mindig csapatjátékos.
Irány a Master Sommelier cím

VINCE: 2022-ben és 2023-ban te lettél a Magyar Sommelier bajnok és az Év Sommelier-je, 2023-ban a Lengyel Bajnokságot is megnyerted. Mi motivál téged abban, hogy még mindig versenyeken indulj?
SEBASTIAN GIRALDO MAKOVEJ: A tanulásnak, fejlődésnek közel sem értem a végére. A következő nagy állomás a Master Sommelier cím megszerzése. Ezek a versenyek kiváló alkalmat adnak arra, hogy tanuljak, naprakész legyek. Hogy ne felejtsem el azt a tudást, amire évek alatt tettem szert. Arra is rájöttem, mennyit ad nekem a nemzetközi versenyzés, az Európa-bajnokságok, világbajnokságok. Fantasztikus élmény, hogy világszerte olyanokkal ismerkedhetek meg, akik pont olyan szenvedéllyel élik meg ezt a szakmát, mint én. Tagja akarok lennie ennek a nemzetközi közösségnek, erre pedig a versenyeken keresztül nyílik lehetőség.
VINCE: Az első Open Hungarian Sommelier Championshipet közösen szervezte a Magyar Sommelier Club és a Magyar Sommelier Szövetség. Mit hozhat a szakmának, hogy a két legnagyobb hazai szervezet összefogott?
SEBASTIAN GIRALDO MAKOVEJ: Régóta várta mindenki, hogy ez megtörténjen. Szerintem aki komolyan gondolja a magyar bor ügyét, márpedig ez a két szervezet biztosan, annak ugyanaz a célja: jobbá tenni, segíteni a sommelier szakmát. Ezt pedig sokkal hatékonyabban lehet együtt csinálni, mint külön. Azt hiszem, ezt most mindenki végérvényesen beláthatta. Ez a mostani verseny egy nagyon fontos és határozott lépés volt ezen az úton.
Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: www.juliaryaz.com