9 újabb élelmiszerünkről derült ki, rovart tartalmaznak!
Egy EU-s döntés nyomán már egészen alapvető élelmiszerek előállításánál is engedélyezett a rovarlárva használata.
Nemrég írtuk, hogy az Európai Bizottság 2023 februári döntése nyomán a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Egészen konkrétan cukorkák, desszertek, gyümölcskocsonyák, húskészítmények, italok, joghurtoknál már találkozhatunk a rovarral, mint összetevővel. Ha szeretnénk kikerülni ezeket az ételeket, olvassuk el a csomagoláson az összetevőket. Ebben a cikkben írtuk meg, melyik az a két E-szám, ami rovar jelenlétére utal.
2025. január 20-án tovább bővült a kör. Ekkor engedélyezték az Európai Unióban az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való alkalmazását. Ezután forgalomba kerülhetnek a lisztkukac hozzáadásával készült élelmiszerek.
A speciális lárvapor felhasználható kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, de még sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is – írja a feol.hu. Az így készült termékeket viszont az üzletekben egy külön polcon, megkülönböztető jelzésekkel ellátva lehet majd csak árulni.
Címlapfotó: Asthetic Slut / Unsplash