Egyszerre vitaminbomba és méreg az emberiség kedvenc zöldsége
500 millió ember naponta eszi, pedig komoly veszélyt is jelenthet számukra.
A manióka a kutyatejfélék családjába tartozó növényfaj. (Bár a gyökerét esszük, rendszertanilag mégsem zöldség.) Afrika, Ázsia és Latin-Amerika egyes részein alapvető élelmiszer. Elég ha azt mondjuk, naponta mintegy félmilliárd ember tányérjára kerül. Nem véletlen, hiszen olcsó és tápláló élelmiszer. Sokféle vitamint tartalmaz, 100 grammja pedig 160 kcal energiát is jelenthet a szervezetnek. A manióka ehető gumós gyökere a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása.
Fontos viszont a megfelelő elkészítés, frissen ugyanis erősen mérgező. A héja és a levele olyan anyagokat tartalmaz, amiből hidrogén-cianid keletkezik. A manióka édesebb változataiban nagyjából 20 mg cianid található kilogrammonként, a keserűbb fajták esetében azonban ez felmehet akár 1000 mg-ra is. Nyersen fogyasztva idegrendszeri rendellenességet, súlyosabb esetben halált is okozhat. Az élelmiszer megfelelő előkészítése során 24 órán át áztatják.
Azt gondolhatnánk, Magyarországot kevéssé érinti a téma, ritkán találkozunk maniókával. Ha viszont azt mondjuk, hogy a manióka másik neve a tápióka, akkor máris látjuk, hogy nem egészen ez a helyzet. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tápiókapudingok. Természetesen ezek ellenőrzött körülmények között készülnek, így senkinek nem kell tartania a mérgezéstől.
Címlapfotó: Julius Vincent / Unsplash