Virágzik a lezser fine dining: újdonságok húsvétváráskor a híres budapesti étteremben

2023. március 25.

Igazi ünnepi készülődésbe kapcsolódik az, aki mostanában a St. Andrea Restaurant felé veszi az irányt. A tavasz új étlapot, a húsvét közeledte emelt lelkületet hozott az étterembe.

Virágnak virága címmel bemutatta új séfmenü ajánlatát és tavaszi étlapját Kollár Endre, a St. Andrea Restaurant séfje. Az új borok és pezsgők is hétről hétre érkeznek az egerszalóki St. Andrea Borászattól. Lizsicsár Miklós étteremvezető és csapata szintén friss sztorikkal készül: virágzik a lezser fine dining a város legsűrűbb pontján.

„Az elmúlt évek arra tanítottak minket, hogy őszinte szívvel, saját utunkon járjunk, követve azt az értékrendet, amelyre a St. Andrea borászata két évtizede, az étterem pedig nyolc éve építkezik – mondja Lizsicsár Miklós étteremvezető. – Aki ismer, tudja, hogy van egy gondolat, amit nagyon szeretek: a jó terjed. Ez nagyon szépen összecseng az első magyar Mária-siralom soraival, ami így hangzik: világ világa, virágnak virága. Ez az üzenet vezet minket húsvét előtt és ez hívta életre éttermünk új étlapját is.”

két férfi áll a st. andrea restaurant üvegajtaja előtt
Lizsicsár Miklós (balra) és Kollár Endre

Az Ómagyar Mária-siralom idézett sorai az értelmezések szerint arra utalhattak: őseink hittek benne, hogy a világban lévő fényesség, világosság nem más, mint a virágok virága, Krisztus, a szeretet. A St. Andrea Restaurant az elmúlt évtizedben mindig hangsúlyozta: náluk a hit és a szeretet a mindennapok mozgatórugója. Küldetés, motiváció, a mindennapok jókedve, a vendégek öröme, az étel, a kenyér, a bor ajándéka. A jóból, a szép estékből pedig további jó születik.

Máris vannak kedvencek a St. Andrea Restaurant új étlapján

Kollár Endre séf étlapján ezen a tavaszon az első virágok, a friss zöldek, az első rügyek, a sóska, a spárga, a rebarbara, a zöld alma, az áfonya és a fermentált orgona „virágzik”. A vadételek elkészítésében nagy tudással rendelkező séf menüjében tavasszal a gím borjúgerinc gratin burgonyával, erdei gyümölcsökkel és zöldekkel, a fürj spárgával és bodzával kóstolható. Az első hét egyik legtöbbet választott fogása zeller és zöldalma kíséretében érkező Angus marhanyak volt. A húsvéti időszakban a báránylapocka, a málna és a vadtárkony hármasa is szép választás lehet.

Az étlapról a vendégek a klasszikus otthoni ízek egy-egy kedvencét, a kacsahúslevest, a tojásos galuskát fejes salátával és a somlói galuskát is választhatják – ahogy a St. Andreában készítik, vagyis „egy kis csavar nélkül”.

Az új formában visszatérő kedvencek, a kacsamáj, eper, rebarbara, kamilla és a hideg túrógombóc mellett folytatódik a séf sorozata, amelyben a desszerteket a katolikus népi naptár hónapjai inspiráljak. A tavaly bemutatott Boldogasszony és Ígéret után az új signature desszert az othelló, áfonya és az orgona hármasára épülő Kikelet.

rózsaszín tulipán és üvegpohárban barna étel

A St. Andrea Restaurant nyolc éve tartó küldetése a lezser fine dining megvalósítása: kötetlen hangulatban, sallangmentes megfogalmazásokkal várják a vendégeket. A szerviz könnyed, humoros, közvetlen. Az ételektől a vendég nem fog zavarba jönni. Ráadásul az is jól érzi majd magát egy-egy éttermi estén, aki még kezdő a borok világának megismerésében.

Az új étlap a St. Andrea Borászat legszebb tételeivel kínált séfmenü március 21-től virágzik, az első zöldekkel, erdők-mezők és a tavasz friss alapanyagaival készülődve a húsvétra.

Fotók: Pixeltaster / St. Andrea Restaurant