Mi az a finomság, amit Amerikában betiltottak, itthon viszont kapható?

2024. január 13.

Sajnálhatják az USA-ban, mert egy valódi ínyencségről van szó.

A borairól (is) híres Burgundiában készülő Époisses kétségtelenül az egyik legszúrósabb szagú sajt a Földön. Azonban nem ez az oka annak, hogy illegális az Államokban. A francia specialitást jelenleg tilos importálni az Amerikai Egyesült Államokba. A döntést a sajt feldolgozási módszere miatt hozták. Az Époisses nyers, pasztőrözetlen tejből készül. Bár alapból kifejezetten egészséges baktériumok találhatók benne, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint fennáll a veszélye a kórokozók elszaporodásának, ezek közül pedig néhány életveszélyes is lehet.

A Daily Meal szerint a hivatal szigorú szabályokat ír elő a nem pasztőrözött tejből készült sajtok értékesítésére és importjára vonatkozóan. A 60 napnál rövidebb ideig érlelt sajtok behozatalát kategorikusan tiltják. A 60 napos határ nem hasraütésszerűen lett meghúzva: a sajtok érlelésével olyan anyagok képződnek, amik meggátolják a káros baktériumok kifejlődését. Az Époisses sajtot pedig általában 60 napnál rövidebb ideig érlelik. Így nagyon ritkán, de előfordulhatnak benne olyan kórokozók, mint a Listeria és az E. coli. A Listeria Amerikában körülbelül 1600 embert fertőz meg évente, ebből 260 eset halállal végződik.

A 42 napos sajt

A szabályzás egy 1999-es esetre vezethető vissza, amikor két ember meghalt, miután Listeriával fertőzött Époisses-t ettek. A sajtot készítő üzemet bezárták, ám az utólagos vizsgálat során kiderült, hogy a szóban forgó sajt valójában nem is Époisses volt, hiszen pasztőrözött tejből készült. Márpedig egy sajt csak akkor viselheti az Époisses nevet, ha nyers tejből készítik. Ennek ellenére ma is találhatunk olyan, az Egyesült Államokban gyártott fajtákat, amelyeket pasztőrözött tejből állítanak elő. Ezek viszont sokkal kevésbé ízletesek, mint az eredeti.  Bár a csekély, de mégis fennálló veszély miatt már Franciaországban sem annyira elterjedt ez a sajt, a betiltásáról azért nincs szó. Európa-szerte elérhető, delikáteszekben Magyarországon is árulják.

Az Époissest dokumentáltan a 14. század óta készítik Burgundiában. Tehéntejből készül, színe narancssárga, állaga puha, krémes, íze csípős, fűszeres, egyszerre édes és sós. Általában 6 hétig, vagyis 42 napig érlelik az USA-ban előírt 60 helyett.

Aki esetleg mégis ódzkodna tőle, annak ajánljuk helyette Európa egyik díjnyertes sajtját, amit Budapest mellett készítenek.

Címlapfotó: