A híres ital, ami eredetileg gyógyszer volt és egy testvérpár bénázása miatt lett sikeres

2023. február 20.

Az 1824-ben megalkotott ital története tele van érdekességekkel és rejtélyekkel.

Az Angostura bitter, vagy Angostura likőr az elmúlt 200 évben komoly világhírnévre tett szert, de a márka története a mai napig tele van rejtélyekkel. Az 1824-ben megalkotott gyomorkeserű receptje szigorúan titkos. Valójában a világon egyszerre csak öt ember ismeri az ital pontos leírását. A titok mindenkori őrzőinek állítólag egy olyan megállapodást is alá kell írniuk, miszerint soha nem utaznak együtt ugyanazon a repülőn. Az ok egyszerű: nem akarják, hogy egy esetleges légikatasztrófa okán elvesszen a felbecsülhetetlen értékű tudás – írja a Vinepair.

A keserű ital összetevőinek titokzatosságán túl a palack egyik legikonikusabb vizuális eleme, a címke is hajlamos megzavarni az embereket. Az Angostura bitter címkéje túl nagy a palackhoz képest, és túlnyúlik az üveg nyakán, arró nem is beszélve, hogy néhány használat után a papír teljesen elhasználódik.

Na de miért alakult ez így? A válasz a testvérek közötti, kissé nevetségesnek tűnő félreértésben rejlik.

Mikor az Angostura megalkotója, Dr. Johann Siegert német orvos 1870-ben elhunyt, az üzlet a fiaira szállt. Ők néhány évvel később Venezuelából Trinidad és Tobagóra helyezték át a gyártást. Addig a keserű italokat széles körben a hányingerrel küzdő vagy más módon megbetegedett tengeri utazók emésztési panaszainak gyógymódjaként tartották számon. (Még egy másnaposság elleni, manapság használt receptben is helyet kapott.)

Így lett világhírű az Angostura likőr

A testvérek a hatásosabb promóció érdekében kitalálták, hogy a gyomorkeserűt benevezik egy helyi italversenyre. Az egyik testvér az üveg megalkotásával, a másik pedig a címke megtervezésével volt megbízva. A logisztikába azonban hiba csúszott, így végül az üveg és a címke teljesen eltérő méretű lett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Angostura Brasil (@angosturabrasil) által megosztott bejegyzés

A baki nyilvánvalóan hamar szemet szúrt a testvéreknek is, azonban olyan kevés idő volt hátra a versenyig, hogy már egyszerűen nem tudták kijavítani a hibát.

Az elvesztett megmérettetés után azonban az egyik bíró megkereste a testvéreket, és rábeszélte őket arra, hogy hagyják így a címkézést. Ez a hiba ugyanis annyira abszurd, hogy biztosan ki fognak tudni tűnni a versenytársak közül.

Mint utólag kiderült, az ítésznek igaza lett. Mára az Angostura likőr lett a világ leghíresebb gyomorkeserűje.

Címlapfotó: tdavidson / Unsplash