Top 6 étel, amit ki kell próbálnod, ha a francia Riviérán nyaralsz

2022. október 10.

Nemcsak szemkápráztatóak a francia Riviéra ételek, az ízlelőbimbókat is kényeztetik. Összeírtunk egy listát arról, hogy milyen mennyei fogásokat érdemes kipróbálni arrafelé.


A nyári szezon kezdetén volt szerencsém egy kisebb utazást tenni a napsütötte francia riviérán, ahol természetesen a sok kulturális látnivaló mellett a finom ételekre is szakítottam időt. Ha te is ide utazol a közel jövőben, vagy mindig is kíváncsi voltál arra, hogy a Côte d’Azur régióban (a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza) milyen finomságok rejtőzködnek, akkor ez a cikk neked készült.

1. Francia péksütemények

Fotó: Korompai Tímea


Ha a francia Riviérán nyaralsz, akkor biztosan nem fogsz tudni ellenállni az illatok csábításának. Amint kilépsz a szállásod ajtaján, máris belebotlasz egy boulangerie feliratú hagyományos francia pékségbe, ami lehet, hogy szűkös, de ez biztosan nem tántorítja el azt a húsz kitartó vevőt, aki sorban áll kedvenc bagettjéért.

A francia péksütemények művészete egyébként egy „vágyból” alakult ki: a fő étkezéseket az emberek valamilyen édes csemegével kívánták lezárni. Így születettek meg a ma ismert klasszikus francia desszertek ősei. Ha rám hallgatsz, akkor te sem hagyhatod ki a pékségben rejtőzködő finom nyalánkságokat. A klassikus éclair, a krémes millefeuille, a felejthetetlen tarte au chocolat és a habos choux à la crème pâtissière a hűtőpultban egymás mellett sorakozva várják, hogy beteljesüljön sorsuk.

A legjobb, ha ebben a sorrendben ki is próbálod őket…

2. Tenger gyümölcsei francia módra

Fotó: Korompai Tímea


Osztriga, polip, kagyló, csiga, homár, rák, hal és garnélarák. Valószínű, hogy az utolsó kettő a legkevésbé ijesztő ebben a felsorolásban. Ha még sosem próbáltad ki a tenger gyümölcseit, akkor hol is lehetne jobb, mint a Côte d’Azur régióban?

A Francia Riviéra éttermei minden reggel frissen kapják a tengeri herkentyűket, így nemcsak aggodalom nélkül fogyaszthatod őket, hanem valóban az eredeti ízeiket tudod megkóstolni.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit válassz, nyugodtan kérj segítséget az étterem dolgozóitól, ők majd segítenek eligazodni a különböző tengeri fogások között.

3. Fagylaltok

Fotó: Korompai Tímea


A francia Riviéra télen sem nyújt rossz látványt, de az biztos, hogy a meleg nyári időben tündököl csak igazán. Helyben vagy elvitelre, pohárban vagy tölcsérben, sziruppal vagy tejszínhabbal? A régióban egészen Cannes-től Monacóig rengeteg jó fagylaltozó található.

Készülj fel rá, hogy legalább húsz íz közül kell majd választanod, de szerencsére a legtöbb fagyizóban a kóstolás is megoldható.

4. Pizza

Fotó: Korompai Tímea


Talán nem az olasz eredetű lapos tésztaétel a legegyértelműbb választás, ha Franciaországban jársz, de hidd el, hogy a helyi pizzák nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Nem is beszélve arról, hogy anyagi csődbe sodorhatod magad, ha folyton éttermekben eszel, ugyanis egy sima ebédért akár több száz eurót is elkérhetnek az elegáns éttermekben.

Ha tehát napközben megéhezel és valami gyors harapnivalóra vágysz, akkor csak ugorj be egy pékségbe, ahol szinte biztosan készítenek pissaladière-t, vagy más néven francia pizzát is. A tésztája általában vastagabb kenyértészta, mint a klasszikus Margherita pizza esetében.

A mediterrán ízek, a fekete olajbogyó, a karamellizált hagyma és szardella kedvelőinek szinte biztosan ez lesz az új kedvenc étele.

5. Crêpes és gofri

Fotó: Korompai Tímea


A crêpes története egészen a 13. századi franciaországi Bretagne-ba nyúlik vissza. Valószínűleg úgy született, hogy egy háziasszony véletlenül folyós állagú tésztát csorgatott egy forró, lapos főzőlapra és mivel akkoriban nem volt szokás a pazarlás, így megette a furcsa lepényt – írja a ophdenver oldala. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. A palacsinták egyébként egyaránt lehetnek édesek (crêpes sucrées) vagy sósak (crêpes salées), de kérhetsz rájuk fagylaltot és szirupot is.

Ami a gofrit illeti, a lukacsos édesség keletkezése az 1800-as évek végére vezethető vissza. Az olasz Piemont Franciaországgal határos területein elkezdték sütni ezt a fajta péksüteményt. ami aztán az évszázadok alatt az egész világot meghódította.

Csak úgy, mint az előbb említett pissaladière, a gofri és a crêpes is tökéletes harapnivaló, ha hirtelen megéhezel. Szinte minden második utcában helyet kapott egy kis bolt, ahol ezeket a hagyományos francia finomságokat készítik.

Egy klasszikus crêpes vagy gofri elfogyasztása után garantáltan jóllakott leszel vacsoráig.

6. Kaak

Fotó: Korompai Tímea


Ha Franciaországban jársz, akkor nem csak a francia finomságokat tudod kipróbálni, hanem más nemzetek különleges ételeit is megkóstolhatod. Ilyen például a libanoni származású kaak, amit a közel-keleti ország városainak utcáján szoktak árulni. A kézitáska alakú kaak egy szezámmagos ropogós street food, amit általában akkawival (közel-keleti friss sajt), paradicsommal és uborkával szoktak megtölteni, de magában is fogyasztható.

A szezámmagos tésztát tálalás előtt bebobják egy kis időre a sütőbe, hogy kívül ropogós legyen és hogy a belül megbúvó sajt elolvadjon. Sőt, néha künefe vagy knafeh (cukorszirupos sajtos desszert) kerül bele, tehát nem csak sós kaak létezik.

Egy csésze teával vagy kávéval párosítva tökéletes reggelit kapsz.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapkép: KT