Egy kedvelt magyar élelmiszer már a mesterséges intelligencia segítségével készül!

2025. március 07.

Szakértők szerint a mesterséges intelligencia alapú megoldások egyre inkább teret fognak nyerni az élelmiszeriparban.

Érdekes dolgot osztott meg a hallgatóságával Pataki Dávid, a kelet-magyarországi Master Good Kft.-vel üzemvezetője a Precíziós Gazdálkodás Konferencián (PREGA).

A 2025-ben tartott PREGA-n a szakember elárulta, a Dyntell Magyarország Kft. segítségével megoldották, hogy a gyártósort a mesterséges intelligencia figyelje, onnan adatokat gyűjtsön, és hasznos jelentéseket készítsen – számolt be agroinform.hu. Elsőként a szeletelőgépeknél alkalmazták, és elérték, hogy valós időben tudomást szereznek az esetleges hibákról, és közbe is tudnak avatkozni. Nőtt a hatékonyság, optimalizálódott a gyártás – tette hozzá az üzemvezető.

Pataki Dávid kihangsúlyozta: a jövőben más gyártósorokon, például a csomagolás, raktározás, szállítás területén is bevetik az MI által vezérelt eszközöket, hogy hatékonyabbak, eredményesebbek lehessenek, és a munkavédelem, baleset-megelőzés területén is hasznát vehessék az adatoknak.

A konferencia előadói egyetértettek abban, a mesterséges intelligencia alapú megoldások a jövőben még nagyobb teret fognak nyerni az élelmiszeriparban.

Címlapfotó: ZHENYU LUO / Unsplash