A fokhagyma egyik nagyon értékes részét nem használjuk, pedig kéne
Miközben a fokhagyma gerezdje az egyik legnépszerűbb fűszerünk, egy másik tartozékáról nem veszünk tudomást.
A fokhagyma az egyik leggyakoribb „fűszer” a magyar konyhákban. Már egyetlen gerezddel is felturbózzuk az ételek ízét, sokan pedig még betegségek ellen is bevetik. Létezik azonban a fokhagymának egy része, amit még mi magyarok sem használunk, pedig szintén nagyon értékes.
A fokhagyma gerezdekből kinövő apró zöld rügy majd szár gyakran a kukában végzi, ha fokhagymát termesztünk, a boltokba pedig szinte kizárólag ezek nélkül érkezik. (Néha a piacon találkozni vele frissen szedett, fiatal fokhagymán.) A szárnak spárga textúrája van, íze kicsit édeskés, a fokhagyma és a metélőhagyma (snidling) kombinációjára emlékeztet.
Ha még sosem használtunk fel a fokhagyma szárát, akkor sem kell kétségbe esni. A lifehacker ajánlása szerint ugyanúgy kell bánni vele, mint a hagyományos fokhagymával.
Kockázzuk fel őket, és dobjuk bele mondjuk egy chimichurri mártásba vagy egy fűszeres vajba. Durvábbra vágva hozzáadhatók sült zöldségekhez, pépesített formában pedig a pestónak varázsol isteni ízt. De használhatjuk akár ételízesítőként és egészben is megfőzhetjük. Nagyon jól illenek a salátákba, vagy olyan ételekbe, amelyeknek egy kis zöldséges ízre van szükségük, de a fokhagyma gerezd túl sok lenne, mert elfedné az eredeti aromákat. (Mi például ebben a receptben is el tudjuk képzelni, remek kiegészítő lehetne!)
A zöld rügy nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Magas a C-vitamin tartalma, de ezen kívül kalciumot, vasat és káliumot is tartalmaz. A lifehacker cikke szerint segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint javítja az immunrendszer működését is.
Ha van rá lehetőségünk, vásárlásnál mindenképp válasszunk olyan fokhagymát, aminek még megvan a zöld része is. A legjobb persze az, ha ültetünk magunknak (kertbe, ládába), így nem kell mindig boltba futkosni érte.
Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: bruno neurath-wilson / Unsplash