Wasabi termesztése a szobában egyszerűen? Mutatjuk, hogyan!

2023. július 18.

Amikor a japán konyhára gondolunk, a wasabi markáns íze kúszik be sokunk gondolataiba. A legtöbbünk viszont általában csak ázsiai étteremben vagy házhoz rendelt sushihoz fogyasztja ezt a számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmazó pikáns fűszert.

A wasabi, más néven japán vízitorma itthon leginkább poralakban, esetleg pasztaként elérhető. Online rendelés útján, esetleg helyi, ázsiai élelmiszerekre szakosodott kis boltokban viszont beszerezhetjük a wasabinak a gyökerét. Azonban itt is levelek és szárak nélkül vásárolható maga a gyökér. Pedig igazából a három együtt adja a növénynek a rá jellemző igazi friss, egyedülálló erejét. Akkor csak a termesztés maradt otthon? Miért is ne, hiszen könnyebb magunknak előállítani ezt a fűszert, mint elsőre gondolnánk. (Ebben a cikkünkben 16 zöldséget mutattunk be, amik könnyen megtermelhetők otthon.)

Hogyan termesszünk wasabit, akár lakásban?

Egyszerűen csak ültessük a növényt egy öntözőedénybe és hagyjuk, hogy tegye a dolgát. A wasabi szereti a napfénytől védett helyet és csupán hetente egyszer igényel egy korty vizet. Amilyen egyszerű maga a folyamat, sajnos olyan időigényes. A wasabi termesztése – különösen bent – egy egész éves projekt. Ennyi idő kell legalább, amíg a növény felhasználható méretűre nő. Vagyis hogy kivegyük a földből, levágjuk a nekünk szükséges darabot és újra ültessük, amit nem használtunk fel.

zöld wasabi gyökér
Fotó: Beth Macdonald / Unsplash

Ha már szóba került a föld: fontos kérdés, hogy mibe kerüljön a növény. A LifeHacker írása szerint egy 20-30 centiméter átmérőjű edény és jó minőségű, vízelvezető virágföld a legjobb. Az edény legyen alul lukacsos és tartozzon hozzá tálka, hogy a talajon keresztül a wasabi mindig annyi vizet szívjon fel, amennyire éppen szüksége van.

Árnyékos helyre tegyük a cserepet, havonta egyszer adunk a földhöz egy kis trágyát (tápszert), amikor már látjuk, hogy kicsit kókadnak a levelek. Fontos még tudni: a wasabi nem bírja 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet.

A szabadban elültetett változatnál könnyebben megállapítható, hogy mikor áll készen a növény a betakarításra. A gyökér kiemelkedik a talajból és egészséges, sűrű mennyiségű levele lesz. Belső térben viszont – ahol a növényünk egy kicsit visszafogottabban fejlődik – úgy lehet ellenőrizni, hogy egy-két évvel ültetés után megtapogatjuk a gyökér tetejét, és meggyőződünk róla, hogy legalább egy hüvelyk, azaz 2-3 cm átmérőjű a mérete.

A wasabi konyhai előkészítése

Miután kiemeltük a növényt a földből, látunk majd három részt: magát a gyökeret, amelyből a hajtások nőnek, továbbá a szárakat és a leveleket a szárak végén. Ezután mossunk meg mindet. A szárakat vágjuk le a gyökérről, és rakjuk félre.

A gyökeret először hámozzuk meg majd reszeljük le. A wasabi intenzitása 10 perccel a reszelés után van a csúcson, ennek megfelelően időzítsük a tálalást. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint megszárítani a leveleket és a szárakat, és felvágni őket durván fél centis darabokra. Tegyük őket egy üvegbe, zacskóba vagy edénybe, fedjük be szójaszósszal és hagyjuk pácolódni.

Legvégül a leveleket és a szárakat lecsepegtetjük, de a szójaszószt sem dobjuk ki, hiszen az is egy kiváló öntet: kicsit csípős és extra finom. Fogjuk a reszelt wasabi-gyökeret és keverjük össze a szójába áztatott levelekkel és szárakkal, nagyjából egyenlő arányban.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Regina Anaejionu / Unsplash