December 31-én bezár a magyar hamburgerező, ami előbb nyitott, mint a Meki

2022. december 25.

Jó lesz sietni, mert a híres hamburgerező december 31-én végleg lehúzza a rolót több évtized után.

December 31-én nyit ki utoljára Tatabánya első hamburgerezője – írja a kemma.hu. Csongrádi Endre tulajdonos vagy ahogy sokan ismerik, Dixie bácsi és felesége, Gyöngyi 1989. június 16-án, pénteken nyitotta meg a Dixie-t Tatabánya első hamburgerezőjeként. Akkor még csak Budapesten működött gyorsétterem, a McDonald’s például csak öt évvel később nyílt meg Komárom-Esztergom megye megyeszékhelyén.

5+1 szuper hamburgerező Budapesten.

„Az első nap bevétele 2000 forint volt úgy, hogy akkoriban 34 forint volt egy hamburger. Volt olyan diszkó-szombat, hogy reggel 6-tól éjfélig megállás nélkül dolgoztunk. Egy nap alatt megpucoltunk 360 kilogramm krumplit, ami 12 zsák. Három sütő ment folyamatosan. Akkor még nem volt pucoló, mindent kézzel kellett csinálni. Karácsony előtt például 56 liter forró csokoládét adtunk el. A végére azért egy kicsit elfáradtunk és most is ez a helyzet” – mesélte Csongrádi Endre, azaz Dixie bácsi a már említett lapnak. Idővel aztán naponta több száz hamburger készült, két tonna húspogácsa általában másfél-két hónapig tartott csak ki.

Közben bővült a kínálat is. A saját fűszerkeverékkel átsütött csirke is népszerű lett, csakúgy, mint a rántott sajtok, a karfiolok, a gombák és a répahasábok, amik eredeti amerikai sütőkben készülnek.

„Nem volt könnyű meghozni a döntést, de elfáradtunk. Egy idő után megváltozik a fontossági sorrend. Első a család, aztán jön az egészség és csak ezt követi a hamburger” – meséltek a döntés okairól. Mint elmondták, a jövőben több időt szeretnének együtt tölteni három gyermekükkel és nyolc unokájukkal.

Címlapfotó: LikeMeat / Unsplash