Hihetetlen, de igaz: a legfinomabb főtt rizs titka egy népszerű ital

2023. december 21.

Főtt rizs mesterfokon egy egyszerű, de mégis egészen formabontó trükk segítségével. Garantáltan be fog kerülni a családi receptgyűjteménybe.

Legyen az fehér, barna, basmati, a rizs minden háztartásban megtalálható valamilyen formában. Ennek oka a széleskörű felhasználhatóság: a rizibizitől kezdve, a burritón és a paellán át egészen a rizsfelfújtig rendkívül változatosan tudjuk alkalmazni a konyhában.

Sokoldalúságának egyik oka, hogy önmagában bizony elég neutrális íze van, nem uralja le a fogást. Ezt a legtöbben zöldségek, fűszerek és szószok hozzáadásával szoktuk ellensúlyozni. Ám mi van akkor, ha azt mondjuk, a legizgalmasabb recept szerint egy koktéllal érdemes kevernünk? 

A dailymeal egy olyan trükkre hívta fel olvasói figyelmét, ami finoman szólva is unortodoxnak mondható. A cikk állítja, igencsak kellemes meglepetésben lehet részünk akkor, ha egy kis Bloody Maryvel fűszerezzük meg a rizst.

Vodkában főtt rizs

Bár Bloody Maryben főzni a rizst rendkívül furcsa gondolatnak tűnhet, a koktél az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy feldobjuk a közkedvelt alapanyagot. Ahogy a rizs elkezd főni a koktélban, magába szívja a lábasban bugyogó folyadékot, egyúttal pedig felveszi a Bloody Maryhez használt pikáns, enyhén csípős fűszerek ízét is. Ez nem is olyan nagy meglepetés. Ha jobban belegondolunk, a Bloody Maryben található hozzávalók nagy részét külön-külön már eddig is használtuk a rizs ízesítéséhez.

A klasszikus koktélhoz többek között olyan összetevőkre van szükségünk, mint a paradicsomlé, a Worchestershire szósz, a Tabasco, a torma, a citromlé és persze a bors.

Az ital legfőbb hozzávalója, a paradicsomlé, egyszerre ruházza fel a köretet egy édeskés, sós és fanyar ízzel, és segít hozzá az áhított krémes állag eléréséhez. A Worchestershire szósz miatt ráadásul egy földes, umami ízt kölcsönözhetünk a rizsnek, amit a torma és a Tabasco csípőssége tökéletesen ellensúlyoz. Mindezt csak kiegészíti a bors fás, aromás jellege. A tökéletes harmónia a citrom (vagy lime) savas levével teremtődik meg.

Természetesen a Bloody Mary is konyháról konyhára, vagy bárról bárra változik. Egyaránt létezik csípősebb és édesebb verzió. Mielőtt belekezdenénk a rizses kalandba, kísérletezzük ki, nekünk melyik tetszik a legjobban.

A koktél csípősebb, fűszeresebb karaktere miatt az így készült köret ideális párja grillezett húsoknak. Pikáns íze jól fog együttműködni a grillezésből adódó füstös, fás ízvilággal. Szintén szuper ötlet halakkal és tengeri ételekkel társítani. Ott pont azért, hogy a halak semlegesebb ízét feldobjuk vele.

Bloody Mary

Hozzávalók 1 adaghoz (rizs főzésénél a mennyiségtől függően ennél több kellhet)

  • 4 cl vodka (elhagyható, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a végeredmény alkoholmentes)
  • 3 dl paradicsomlé
  • pár csepp Worcestershire szósz
  • pár csepp Tabasco
  • 2 gerezd lime vagy citrom leve
  • egy-egy csipet só és bors
  • egy kisebb körömnyi torma
  • a díszítéshez használt 1-2 zellerszár itt belekerülhet az italba

Az alapanyagokat egy shakerben alaposan rázzuk össze, rakjunk egy hosszabb pohárba jégkockákat, és egyszerűen csak öntsük rá a koktélt.

Címlapfotó: Christopher Alvarenga / Unsplash