Hihetetlen, de igaz: a legfinomabb főtt rizs titka egy népszerű ital
Főtt rizs mesterfokon egy egyszerű, de mégis egészen formabontó trükk segítségével. Garantáltan be fog kerülni a családi receptgyűjteménybe.
Legyen az fehér, barna, basmati, a rizs minden háztartásban megtalálható valamilyen formában. Ennek oka a széleskörű felhasználhatóság: a rizibizitől kezdve, a burritón és a paellán át egészen a rizsfelfújtig rendkívül változatosan tudjuk alkalmazni a konyhában.
Sokoldalúságának egyik oka, hogy önmagában bizony elég neutrális íze van, nem uralja le a fogást. Ezt a legtöbben zöldségek, fűszerek és szószok hozzáadásával szoktuk ellensúlyozni. Ám mi van akkor, ha azt mondjuk, a legizgalmasabb recept szerint egy koktéllal érdemes kevernünk?
A dailymeal egy olyan trükkre hívta fel olvasói figyelmét, ami finoman szólva is unortodoxnak mondható. A cikk állítja, igencsak kellemes meglepetésben lehet részünk akkor, ha egy kis Bloody Maryvel fűszerezzük meg a rizst.
Vodkában főtt rizs
Bár Bloody Maryben főzni a rizst rendkívül furcsa gondolatnak tűnhet, a koktél az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy feldobjuk a közkedvelt alapanyagot. Ahogy a rizs elkezd főni a koktélban, magába szívja a lábasban bugyogó folyadékot, egyúttal pedig felveszi a Bloody Maryhez használt pikáns, enyhén csípős fűszerek ízét is. Ez nem is olyan nagy meglepetés. Ha jobban belegondolunk, a Bloody Maryben található hozzávalók nagy részét külön-külön már eddig is használtuk a rizs ízesítéséhez.
A klasszikus koktélhoz többek között olyan összetevőkre van szükségünk, mint a paradicsomlé, a Worchestershire szósz, a Tabasco, a torma, a citromlé és persze a bors.
Az ital legfőbb hozzávalója, a paradicsomlé, egyszerre ruházza fel a köretet egy édeskés, sós és fanyar ízzel, és segít hozzá az áhított krémes állag eléréséhez. A Worchestershire szósz miatt ráadásul egy földes, umami ízt kölcsönözhetünk a rizsnek, amit a torma és a Tabasco csípőssége tökéletesen ellensúlyoz. Mindezt csak kiegészíti a bors fás, aromás jellege. A tökéletes harmónia a citrom (vagy lime) savas levével teremtődik meg.
Természetesen a Bloody Mary is konyháról konyhára, vagy bárról bárra változik. Egyaránt létezik csípősebb és édesebb verzió. Mielőtt belekezdenénk a rizses kalandba, kísérletezzük ki, nekünk melyik tetszik a legjobban.
A koktél csípősebb, fűszeresebb karaktere miatt az így készült köret ideális párja grillezett húsoknak. Pikáns íze jól fog együttműködni a grillezésből adódó füstös, fás ízvilággal. Szintén szuper ötlet halakkal és tengeri ételekkel társítani. Ott pont azért, hogy a halak semlegesebb ízét feldobjuk vele.
Bloody Mary
Hozzávalók 1 adaghoz (rizs főzésénél a mennyiségtől függően ennél több kellhet)
- 4 cl vodka (elhagyható, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a végeredmény alkoholmentes)
- 3 dl paradicsomlé
- pár csepp Worcestershire szósz
- pár csepp Tabasco
- 2 gerezd lime vagy citrom leve
- egy-egy csipet só és bors
- egy kisebb körömnyi torma
- a díszítéshez használt 1-2 zellerszár itt belekerülhet az italba
Az alapanyagokat egy shakerben alaposan rázzuk össze, rakjunk egy hosszabb pohárba jégkockákat, és egyszerűen csak öntsük rá a koktélt.
Címlapfotó: Christopher Alvarenga / Unsplash