Kevesen tudják, de aranyat érő élelmiszer terem az erdőinkben

2023. március 28.

Finom, sokoldalú, emberek millióinak szükségleteit fedezné, ráadásul pozitív hatással lehet az éghajlatváltozásra.

Nemrég írtunk a szobában megtermelhető zöldségekről, ezúttal az erdőben növőkről lesz szó. A Stirlingi Egyetem kutatói a Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, mi több, ösztönözheti a faültetést. A kutatók szerint emberek milliói számára jelenthet értékes táplálékot a fák mellett termesztett ehető gomba. Mindez ráadásul pozitív hatással lehet az éghajlatváltozásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást – idézi az Agrárszektorhvg oldalát.

„Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor a gomba az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár. Minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során” – állítja Paul Thomas vezető kutató.

két rózsaszín gomba barna fatörzsön
Fotó: hp koch / Unsplash

A hvg cikkéből az is kiderül, úgy számolják, ha ezt a rendszert kombinálják a jelenlegi erdészeti tevékenységekkel, az élelmiszertermelési szint óriási lehet. Ha erre már korábban is felfigyeltek volna, akkor 18,9 millió ember számára elegendő élelmiszert termelhettek volna évente. Thomas azt is elmondta, hogy a technológia még csak most van kialakulóban. Még sokat kell tenni az előnyök realizálása érdekében.

Címlapfotó: Franklin Livingston / Unsplash