4 kevésbé ismert balkán street food, ha újat próbálnánk ki nyaraláson

2024. július 16.

Ha idén nyáron a Balkán-félsziget felé vesszük az irányt, de nem szeretnénk leragadni a gyrosnál, akkor próbáld ki a cikkben ajánlott négy balkán utcai ételt!

A Hamu és Gyémánt gyűjtött össze négy izgalmas balkáni utcai ételt, ezeket osztjuk meg az alábbiakban olvasóinkkal.

Burek

A burek vitathatatlanul a balkáni konyha egyik legnagyobb sztárja. A kis városok hangulatos utcáin szinte mindenhol megtalálható – a pékségektől kezdve a díszes cukrászdákig. A klasszikus burek sajttal készül (ez a burek sir), de lehet kapni burgonyás, spenótos és húsos változatokat is.

Dolma

A török dolma a szőlőlevelekbe tekert, alapvetően kapros-rizses étel, bár a töltelékébe gyakran hús is kerül. A balkáni változatoknál inkább paprikát, szárított padlizsánt vagy cukkinit töltenek meg. Ha utazás előtt, vagy nélkül próbálnánk ki a dolmát, érdemes ebben a budapesti étteremben tennünk.

Csevapcsicsa

A csevapcsicsa egy hagyományos balkáni étel, ami leginkább Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban népszerű. Ez egy fűszeres vegyes darált húsból készült kolbászféleség, amit általában faszénen vagy grillen sütnek meg. Hagymával és paprikakrémmel (ajvár) a legjobb.

Kadaif

A kadaif egykor az Oszmán Birodalom egyik előkelő desszertje volt, napjainkban viszont a balkáni országokban szinte minden cukrászdában kapható. A kadaif tésztát gyakran vajjal vagy olvasztott vajjal keverik össze, majd rétegezve különféle töltelékekkel, például dióval, mandulával vagy pisztáciával töltik meg. Ezután megsütik, majd cukorsziruppal leöntik.

Címlapfotó: