Magyarországon terem a világ egyik legédesebb gyümölcse
Elsősorban nyersen fogyasztják, feldolgozott formájában más gyümölcsökkel, például mandarinnal vagy eperrel kombinálva édes leveket készítenek belőle, de gyakran fagylalt formájában is kapható.
A Dél-Amerikában honos granadilla az egyik legfinomabb, legzamatosabb trópusi gyümölcs a világon. A golgotafélék családjának egyik kevésbé ismert tagja, pedig egyedülálló édeskés ízvilággal rendelkezik. A természetes élőhelye Dél-Amerika trópusi hegyvidékei, ott átlagosan 800-2500 méter magasan fordul elő. Megfelelő körülmények között 50-80 méter magasra is nőhet. Habár az extrém hőségre és fagyra is érzékeny, remekül bírja a napsütést, ahogy az árnyékos helyen is jól érzi magát. Alapvetően igénytelen, így már a minimális gondozást is meghálálja. Bőséges öntözés mellett meglepően gyorsan cseperedik és már a második évében is gyümölcsöt hozhat. Viszonylag egyszerű a termesztése, már hazánkban is eléldegél, nem véletlenül immár a legtöbb hazai kertészetben beszerezhetjük a magjait.
A tojás alakú, élénk narancssárga színű gyümölcs átmérője nagyjából 5-6 cm. Kolumbiában bevett szokásnak számít, hogy a felbontáshoz a vastag héjú gyümölcsöt egyszerűen csak a fejükhöz koppintják. A belsejében, a zselés hártya között rengeteg apró mag található. Elsősorban nyersen fogyasztják, mivel a legtöbb egzotikus gyümölccsel ellentétben a granadilla magja is édes, ropogós állaga miatt pedig külön élmény a fogyasztása – írja a The Daily Meal. Azoknak, akik még sosem kóstolták, egy nagyon édes passiógyümölcshöz szokták hasonlítani.
Feldolgozott formájában más gyümölcsökkel, például mandarinnal vagy eperrel kombinálva édes leveket készítenek belőle, de gyakran fagylalt formájában is kapható. Rendszeresen használják salátákban, valamint különböző desszertekben, például pudingokban is. Némi cukorral megszórva hosszú ideig eláll, így akár hetekig is tárolhatjuk a hűtőben.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Melissa Askew / Unsplash