Az új legjobb szokásunk: Greenhabit

2022. október 18.

A szokásoknak hatalma van, főleg ha egy élvezetteljes dologról van szó. Ám akadnak olyanok is, amiknek az ember nyugodt szívvel lehet rabjai. Például az egészséges étkezésnek, amit igen, szintén lehet hedonista módon űzni. Hogy hol? Az Allee-ban nyílt Greenhabit-ben.

Egészséges hedonizmus és a választás szabadsága – ez a két szemlélet egyesült az Allee bevásárlóközpont oldalában nyitott „egészségétteremben”. A külföldön már évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő, úgynevezett health kitchen végre megérkezett hazánkba is. Több szempontból is hiánypótló koncepció, ráadásul ebédre és vacsorára is tökéletes választás. A gyorséttermek gyorsaságát és barátságos árkategóriáját ötvözi a minőségi alapanyagokkal és otthonos belső térrel. Hatalmas, zöldségektől roskadozó látványpultja már önmagában magával ragad, de aki eddig idegenkedett az egészséges étkezéstől, annak a változatos, izgalmas étlappal fog újat mutatni. Aki pedig már elhivatott követője a tudatos életmódnak, annak biztosan mindennaapjai részévé válik – akár a helyszínen akár házhozszállítással.

Nem salátázó, nem poké, hanem Greenhabit

Fotó: Puskás Nóri / Socially

Az eddig megszokott műfajoktól eltérően a Greenhabit számos fronton mutat újdonságokat. Az étlap a szezonális zöldségekre épül, de gerincét mennyei, meleg fehérjeforrások adják – vegetáriánus verziók is –, amik többnyire faszenes kemencéből kerülnek a tányérra. Pont annyira ad szabad kezet, hogy rendkívül változatos ételek születhessenek, de kötött annyira, hogy a vendég ne vesszen el a választási lehetőségekben. Így minden alkalommal tökéletes ízélményben lesz része. A tudatosságot is szem előtt tartják: konyhája ugyanis szezonális és 90%-ban magyar alapanyagokkal dolgozik, így évszakonként megújuló, friss étlapra számíthatunk. Mindeközben természetesen a különböző étrendeket (vegetáriánus, vegán, húsfogyasztó) és érzékenységeket is figyelembe veszik (glutén–, cukor– és laktózmentes).

Fehérjedús plate-ek és bowlok, kemencében sült flatbreadek: ez a Greenhabit

Fotó: Puskás Nóri / Socially

Az étlap három fő kategóriát jelöl.

Bemutatkoznak a plate-ek, magyarul tálak, amiknek középpontjában a fehérjék állnak.

Házi készítésű falafel golyót, tofut, faszenes kemencében sült ázsiai sertésszűz érméket, illetve csirkés és halas opciókat találunk. Automatikusan kovászos kenyérrel és salátakeverékkel érkeznek. Azonban saját ízlésnek megfelelően tovább alakítható különböző feltétekkel, vagyis Side-okkal, új szintre emelve így a fehérje-saláta-köret triumvirátus alkotta eddigi elképzeléseket. Izgalmasan elkészített édesburgonyával, quinoás sárgarépával vagy akár céklás hummusszal.

A dolog fordítva is működik. Egy saláta vagy egészséges szánhidrát forrással dúsított bowl önmagában is egy komplex kreáció, egy fehérjeforrással dúsítva viszont még laktatóbb eredményt ad. A sütőtökös beluga lencse bowl sültpaprika mártásos muhamara csirkével például fantasztikus összhangot képez, de tökéletes választás a céklasaláta, sütőben sült falafel golyókkal is.

A hedonizmus jegyében kerültek az étlapra a kemencében sült, gluténmentes, édesburgonyás alappal készült flatbread-ek. Változatos feltétekkel (sütőtök, bazsalikompesztó, tahini és lazac) veszik fel a versenyt a lepényekkel és a pizzákkal, de a csapat természetesen a desszertekről sem feledkezett meg. Az őszre hangolt fahéjas-szilvás, cukormentes tápiókapuding és a sütőtökös brownie mind tökéletes záróakkordja lehet egy maradéktalanul egészséges ebédnek.

Cold brew eljárással készült teával frissíthetünk

Fotó: Puskás Nóri / Socially

Felszabadítóan és szó szerint üdítően hat az italválaszték is. Mindenképp érdemes megkóstolni a házi készítésű teát. A hibiszkusz-menta-lime tea például cold brew eljárással készül, ami azt jelenti, hogy 12-24 órán keresztül áztatják a hibiszkuszt a teához, ami természetesen szintén cukormentes. Azokra is gondoltak, akik engednének a laza esték csábításának: kézműves sörök és borok is megtalálhatók az italkínálatban.

Akik idén ősszel csak egy új jó szokást vezetnek be az életünkbe, azok számára a Greenhabit szuper választás lesz, hiszen egészséges és tápláló étkezéseket tesz lehetővé. Egy sportolás utáni feltöltődés, egy ebédszünet vagy egy munka utáni vacsora, a Greenhabitből minden alkalommal úgy távozik a vendég, hogy jobban érzi magát a bőrében.

Információ

Cím: Allee (1117, Október huszonharmadika utca 8-10.), a Váli utcai bejáratnál a Zing és Starbucks között

Címlapfotó: Puskás Nóri / Socially