3 fontos dolog, amit mindenkinek tudnia kell a krumpliról

2023. április 26.

A Föld szinte minden pontján jelen van a krumpli. A növényt először az Andokban élő népek termesztették évezredekkel ezelőtt, ma már viszont szinte nincs olyan ország, ahol ne foglalkoznának vele, ne fogyasztanák és szeretnék. Ez nem véletlen, hiszen megfizethető, könnyen hozzáférhető és sokoldalúan elkészíthető zöldségről van szó, ami nem mellesleg laktató és finom is.

Nem kérdés, hogy a krumpli világszerte elismert klasszikusnak számít, és nem is fog egyhamar eltűnni az asztalokról. De a legfőbb kérdés: vajon egészséges is egyben? A VegNews szedett össze mindent, amit a burgonyáról és annak fogyasztásáról tudni kell.

Egészséges a krumpli?

Bár gyökérzöldségekről van szó, a legtöbb fajta valójában nem számít bele a fejlett országok által ajánlott „5 a day”-be. Ennek lényege, hogy naponta legalább öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztására ösztönözzék az embereket a World Health ajánlása alapján.

A krumpli, mint említettük, nem számít bele az ötbe. Ez azért van, mert magas a keményítőtartalma, ami a szénhidrátok egy olyan formája, amit a szervezetünk glükózzá bont. A burgonyát általában más keményítőforrások, például kenyér, tészta vagy rizs helyett használják, ezért nincs is benne a klasszikus gyümölcs- és zöldségajánlásokban.

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy nem is egészséges. A krumpli gazdag rostokban, valamint vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Hogy a burgonya mennyire jó nekünk, nagyban függ attól, hogy milyen formában fogyasztjuk. A sült krumpli só- és telített zsírtartalma miatt nem számít egészséges ételnek. Ugyanez vonatkozik más sült és feldolgozott burgonyaalapú ételekre is, mint például a hasábburgonya

Miért érdemes az étrendbe is beépíteni?

A hozzáadott só és zsír nélkül főzött egész burgonya számos előnnyel járhat. Jó rost- és szénhidrátforrás, emellett fehérjét, valamint olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin, B6-vitamin, magnézium, folsav és mangán. Nagyon jó káliumforrás is: adagonként több káliumot tartalmaz, mint a káliumbombaként számontartott banán.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatása szerint napi egy közepes méretű burgonya fogyasztása (párolva vagy sütve, hozzáadott só és telített zsír nélkül) része lehet az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.

Nem minden burgonya krumpli

A krumpli az egész világon népszerű, szó szerint több száz fajta van forgalomban világszerte. Az Egyesült Királyságban a Maris piper burgonya az egyik legnépszerűbb fajta, Olaszországban a spunta a legkeresettebb, míg Indiában a kufri jyoti burgonyát termesztik a legtöbbet. Itthon általában a rózsa- és a saláta burgonyát fogyasztjuk a leginkább.

Rengeteg időbe telne felsorolni a világ összes fajtáját, de egy biztosan nem lenne a listán: az édesburgonya, ami valójában nem ugyanaz, mint a hagyományos krumpli. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumó alakja hasonlít rá. Más a színe, az íze és trópusi klímára van szüksége a növekedéshez.  Ettől függetlenül a magyarok listájára az édesburgonya is felkerült, és lassan a hagyományos krumpli alternatívája is lehet. Erről itt írtunk részletesen.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash