Megtaláltuk 2024 legjobb, családi recept alapján készülő húsvéti sonkáját!

2024. március 11.

Húsvéti sonka, ahogyan szüleink és nagyszüleink főzték és füstölték.

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt, a Vince Borműhelyeknek is otthont adó VIRTU étterem séfje, Lendvai Levente. Édesapja hentesüzletéből származó, családi recept alapján füstölt és főtt sonkát kínál vendégeinek az ünnepi időszakra más ínyencségek mellett, a hagyomány jegyében.

asztal fehér abrosszal, megterítve, mögötte panorámaablak
Fotó: VIRTU Restaurant

A Húsvét évszázadok óta egyike azoknak az ünnepeknek, melyek alkalmával a családok, barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljék a tavasz és az újjászületés időszakát.  A sonka az ünnepi asztal egyik központi eleme. A család és barátok együtt élvezhetik. Fogyasztása olyan hagyomány, melyet évszázadok óta ápolunk. Lendvai Levente pedig pontosan tudja, hogy milyen a jó húsvéti sonka. De nem csak a sonka, hanem bármilyen más húsalapú étel. Édesapjának a mai napig hentesüzletei vannak. Levente ezért gyermekkorát is a húsok bűvöletében töltötte, sőt, a szakmájához is ezek a tapasztalatok mutatták meg az utat.

„A konyha világa úgy jött, hogy édesapám sok helyre szállított húst, én meg mentem vele. Nálunk apukám minden évben négy vagy öt disznót vágott, amit fülétől a farkáig feldolgoztunk. Nálunk sosem került dobozos, vákuumcsomagolt hús az asztalra.  A nyári szünetek nagy részét is a hentes üzletben töltöttük, segítettünk zacskózni, ha kellett”  – emlékszik vissza fiatalkori nyaraira Lendvai Levente. „Keresztapám és édesanyám anyukája vonalán vidéken a mai napig a kertben 150 nyúl, körülbelül 100 csirke, kacsa, galamb, néha kecske és disznó is szokott lenni. Mindez nagyban tágította a látókörömet gyerekként, sőt, a mai napig is azt teszi. Nálunk a húsvéti időszak otthon az, amikor frissen a füstről lejön a sonka, és akkor azt fel tudjuk szeletelni, és még nyersen meg tudjuk enni.”

szemüveges férfi kötényben áll a falnál
Lendvai Levente, a VIRTU Restaurant séfje Fotó: VIRTU Restaurant

Húsvéti sonka a 28. emeletről

A MOL-Campus 28. emeletén megnyílt étterem fiatal séfje nem csak a sonkakészítésben támaszkodik az ősök hagyományaira, hanem minden másban is. A Covid-időszaka alatt kezdett el idős emberekkel beszélgetni és recepteket gyűjteni tőlük. Az volt a cél, hogy egy adott élményt, egy adott gondolatot, egy adott ételt egy szikrában tudjon visszaadni, miközben modern konyhatechnológiát használ.  Az ízvilágában családi örökséget hordozó húsvéti kosár most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban. A csomag a különleges sonka mellett almás-tormát, kacsa rillette-et és csokoládét tartalmaz, mindezt borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni. A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni az étteremben.                                                                                                  

A különleges húsvéti kosár megrendelésére az info@virturestaurant.com e-mail-címen van lehetőség.

Címlapfotó: VIRTU Restaurant