Biztonságosan fogyasztható az étel, ha levágjuk a penészes részt?
A penészes étel sok gondot tud okozni, ezért fontos tudni, hogyan bánjunk vele.
Minapi cikkünkben arról írtunk, árt-e az egészségünknek, ha penészes ételt eszünk meg véletlenül. Szerencsés esetben persze ez nem merül fel, mert idejében észrevesszük a penészt az ételen. Akkor is adódik azonban egy kérdés: elég-e levágni a penészes részt, vagy az egész ételt, élelmiszert ki kell dobni ilyenkor. A választ a Tasting Table cikke adta meg, az alábbiakban tőlük idézzük az idevágó részt.
Az online újság szerint a legtöbb penészes élelmiszer fogyasztása kockázatot jelenthet az egészségre. Ez ugyanúgy érvényes, ha az ételt teljesen beborítja a penész, és akkor is, ha csak kevés található rajta. Az egyetlen kivételt a hosszan eltartható kemény sajtok, a pácolt húsok, valamint az alacsony nedvességtartalmú gyümölcsök, zöldségek jelentik. Ezek esetében nyugodtan levághatjuk a rossz részt, azonban arra figyeljünk, hogy ne érjünk a késsel közvetlenül a penészhez, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést. Vagyis jó nagy körben vágjuk le a penészes részt.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Timon Studler / Unsplash