A legnagyobb szilveszteri bulit idén Budapesttől másfél órára tartják

2023. december 28.

A különleges ételeket is felvonultató mulatság mellett további különlegesség, hogy gyakorlatilag 2 napon át tart a fieszta.

Talán nem gondolnánk, de Szlovákiában és Felvidéken nagyon önfeledt módon ünneplik az új esztendőt. Számos hagyomány van, amit némi szerencsével egyes falvakban még mindig el lehet csípni. Ráadásul sok szokás erősen kapcsolódik az evéshez, gasztronómiához is.

Északi szomszédunknál (is) a legfontosabb kincs az egészség, így a mai Szlovákia egyes területein újévi szokásként a mosakodásra szánt vízbe tett piros almától remélik az új esztendő egészségét – olvasható a go-na.hu oldalán. Szintén ők írnak a csallóközi gabonahintés hagyományáról. A bőséges termést remélik ettől. Máshogy is igyekeznek arrafelé biztosítani a szerencsét: elzárkóznak például attól, hogy orvost hívjanak vagy kölcsönt kérjenek Újév napján. Az újévi mise után otthon ők is nagyot lakomáznak az ünnepi ételekből. Itt is szokás házról házra járni a jókívánságokkal.

Ne lepődjünk meg, ha a Csallóközben (Dunaszerdahely környékén) egész január 1-én tovább folyik a mulatozás. (Csak győzzük erővel és kávéval.) Sok helyen arrafelé ugyanis a napközbeni lefekvést se tartották szerencsésnek, mert úgy egész évben betegeskedés várhatott volna az illetőre.

Csallóközből hazafelé útba esik az étterem, ami 400 éve szinte változatlan formában várja a vendégeket. Egy ebéd vagy vacsora ott tökéletes lezárása az ünnepeknek és elindítása az új évnek!

Címlapfotó: Jingda Chen / Unsplash