Megelőzte a világhírességeket

2022. október 09.

A Concours Mondial de Bruxelles 2021 legjobb vörösbora lett a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja. 7500 másik vörösbort utasított maga mögé a világ minden terroirjáról – hogy is hagyhattuk volna ki a pincelátogatást? Ízelítő a megújult VINCE Magazin szeptemberi lapszámából.

Szűcs Róbert tulajdonos
Fotó: Csomor Alexander

Azt tartom az egyedüli hiteles visszajelzésnek, ha ismeretlenül, széles körben kóstolják a borokat – ilyen egy objektív és professzionális, nagy tételszámú nemzetközi borverseny vagy a kínai borpiac. A Concours Mondialon még arra is figyeltek, hogy a kapszula ne maradjon a palackokon. Kínában hasonló a helyzet: nem beszélünk közös nyelvet, nincsenek előtörténetek, legendák és előítéletek, hanem csak és kizárólag az érzékszervi bírálat számít. Ők elviszik a bort, összekóstolják ötven vagy száz másik hasonló árú borral, és ha visszajönnek, nyert ügyünk van. Márpedig egy évtizede mindig visszajönnek.

Nagy Zsolt szőlészeti vezető
Fotó: Csomor Alexander

Az összes területet az év kezdetétől a csúcskategória termelésére állítjuk be. Palkonyától Hegyszentmártonig a teljes borvidéket lefedik a szőlőink, ami logisztikai szempontból hatalmas kihívás, viszont sokkal nagyobb mozgásteret ad a borásznak.

Kövesdi Zsófia borász és kutyája, Sir Edgar
Fotó: Csomor Alexander

Ausztráliából érkeztem haza, és gyakorlatilag ez a legkisebb pincészet, ahol valaha dolgoztam, így a mennyiségektől egy cseppet sem hökkentem meg. Amerikában és Ausztráliában a készletmenedzsmentet is volt alkalmam megtanulni, így ez számomra nagyon is rendben van.

A teljes írás a Vince Magazin 2021/9 szeptemberi lapszámában olvasható.

Címlapfotó: Csomor Alexander