Kék, szuperegészséges és pálinka valamint sajt is készül belőle, mi az?
2025. március 12.
Hívják tövisfának, boronafának és ekegúzsnak is.
A kökény régóta és sokfelé megterem Magyarországon. Nem véletlenül van tájegységenként eltérő neve. Hívják tövisfának, boronafának és ekegúzsnak is. A kökény legfontosabb hatóanyagai közzé tartozik az amigdalin, a pektin, a C-vitamin, az almasav, a cserzőanyagok és a sók. A virágából készült főzet enyhe hashajtó hatással bír, amit elsősorban a gyermekeknél alkalmaznak szorulás esetén. De zsírcsökkentő, vértisztító hatással is rendelkezik, illetve hatékonyan alkalmazható vese- és hólyagbántalmaknál is – olvasható a haszon.hu cikkében.
- Felnőtteknek kedvelt itala a kökénylikőr, aminek az elkészítéséhez két kilogramm dércsípte kökényt kell megmosnunk, összezúznunk, edénybe tennünk, és felöntenünk másfél liter alkohollal (ehhez a legjobb a vodka vagy a semleges ízű pálinka).
- Alkoholmentes változata a kökényszörp, ami gyorsan a gyerekek nagy kedvence lesz.
- Kökénylekvárt is készíthetünk, amihez az érett, dércsípte kökényeket nagyon kevés vízben kell felfőznünk, majd áttörnünk.
- A kökénysajthoz addig kell sütnünk a megmosott kökényszemeket, amíg könnyen átpasszírozhatók lesznek a termések, majd a passzírozás után a kapott sűrítményt annyi cukorral kell ízesítenünk, hogy a főzés során keményebb masszát kapjunk.
- Tea készítéshez a kökényeket le kell forrázzuk. 10–15 szemet számoljunk egy bögrényi teához. Hagyjuk ázni húsz percet, majd szűrjük le, és ízlés szerint ízesítve fogyasszuk.
- A kökényből pálinka is készíthető. Ez a változat egyre népszerűbb, mivel egyre többen igénylik az új ízeket. Ezért teret hódítanak olyan vadgyümölcsök és bogyósok is a pálinkaágazatban, mint a málna, a feketeribizli, a szeder, a kökény, a berkenye és a som.
Címlapfotó: David Clode / Unsplash