Szó szerint a lábaink előtt hever egy csodaélelmiszer

2023. július 14.

Még P-vitamin is van benne, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában.

Az elmúlt években több térségben is telepítettek jelentős mennyiségben csipkebogyót Magyarországon. Habár sokan úgy gondolják, hogy igénytelen növény, ami kevés gondozással is jó hasznot hoz, akad néhány dolog, amin nem lehet spórolni a termesztése során. Nemrég az Agrárszektor jelentetett meg egy részletes körképet a hazai csipkebogyó helyzetről. Ebből az írásból emeltük a legérdekesebb részeket.

A cikkből többek között kiderül, a csipkebogyót jelenleg a gyógynövényekhez sorolják, és ez igaz a telepítési támogatásokat illetően is. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács adatai alapján 2019 és 2021 között a csipkebogyó termőterülete hazánkban 500-700 hektár volt. Jelentősebb telepítések az elmúlt években Magyarországon Somogy és Komárom-Esztergom megyében, valamint a Nyírségben voltak. 2021-ben Somogyban és Baranyában is csipkebogyó termesztésére alkalmas területeket soroltak be a termőhelyi kataszterbe, ami azt jelenti, hogy a következő időszakban jelentősen fellendülhet a termelés hazánkban.

Az ültetvényről már a második-harmadik évtől lehet szüretelni jelentősebb termésmennyiséget, körülbelül hektáronként 0,5 tonnát, de a termőre fordulás csak a negyedik évtől várható. Ekkor évente átlagosan 2-3 tonna termésre számíthatunk hektáronként. Az ültetvény várható élettartama 12-16-18 év. A korábbi fajok már augusztus közepétől érnek, a legtöbbjük azonban szeptember közepétől szedhető. A kézi betakarítás a viszonylag alacsony – kilogrammonként 150-200 forintos – értékesítési ár és a magas szüreti költség miatt nem gazdaságos. A gyűjtés azonban a mai napig jelentős, ezért fontos a minél hatékonyabb kézi szüret. Átlagosan 25-70 kilogramm csipkebogyót tud egy szedő naponta betakarítani. Ültetvényekben azonban a gépi betakarítás a gazdaságos, jellemzően kombájnnal.

Gyűjtés vagy termesztés?

Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre, a tevékenység az elmúlt évtizedekben azonban visszaszorult.  A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek hazánkban a hársvirág, a csipkebogyó, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a csalánlevél, a zsurlófű, a kamillavirág, a fehér ürömfű, az orbáncfű, a fehérmályva, a fekete bodza, a fagyöngy, valamint a vadgesztenye.

A csipkebogyóval kapcsolatban elmondható, hogy a feldolgozásra kerülő gyógynövény jelentős része napjainkban még mindig gyűjtésből származik, ugyanakkor a gyűjtött mennyiség itt is évről évre csökken, egyrészt a gyűjtési területek szűkülése, másrészt a gyűjtési kedv csökkenése miatt. A feldolgozók a hiányzó mennyiséget külföldről – kelet-európai országokból, illetve Chiléből – igyekeznek pótolni. Gyűjteni nem mindegyik fajtát lehet, sok ugyanis védett, de a honosok közül legelterjedtebb a gyepűrózsa (Rosa canina), a berki rózsa és a rozsdás rózsa. A termesztett fajták jelentős része a Rosa caninaból származik, a termesztés szempontjából a fajta az egyik meghatározó pillér.

Miért ennyire jó a csipkebogyó?

A csipkebogyó az egyik legnagyobb gyógyhatású növényünk, amit már a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazott. Rengeteg módja van a fogyasztásának, készülhet belőle lekvár, likőr, dzsem, pálinka, bor, de még kozmetikumként bőrápolószer is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy segítségünkre lehet az influenzás, meghűléses megbetegedések, légúti panaszok megelőzésében, és általános roborálóként, immunerősítőként az ilyen jellegű megbetegedések gyógyításában is. Tavaszi fáradtság megelőzésére, kezelésére szintén alkalmas. A P vitamin a természetes élelmiszerekben a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, segíti a C-vitamin felszívódását, gátolja annak oxidációját (elbomlását), valamint erősíti a hajszálereket, így a bőrfelszíni bevérzések és orrvérzés megelőzésében is szerepe lehet. Emellett vizelethajtó, vese- és húgykőoldó teakeverékek alkotója pl. csalánnal, petrezselyemgyökérrel és kökényterméssel. A csipkebogyó gyulladáscsökkentő hatóanyagai miatt hólyaghurut, illetve vese- és kismedencei gyulladás kezelésére már gyógyszeripari cégek is használják, de epe- és májpanaszok kezelésére szolgáló keverékek alapanyagaként is használatos. Kiváló bőrápoló, finomítja a ráncokat, hidratáló, jó hatású a zsíros bőrre, regenerálja a berepedezett bőrt.

Címlapfotó: Le Creuset / Unsplash